Internazionale: 20!

2024-04-23

Az olasz sztárcsapat megnyerte a történetének huszadik olasz bajnoki címét.

Hétfő este a milánói derbin az Inter 2–1-re legyőzte az AC Milant a San Siróban, s ezzel behozhatatlan előnyre tett szert az olasz bajnokságban. Tegnap az Internazionale hívei az egyesület huszadik bajnoki elsőségét ünnepelhetették. Így a fekete-kékek nemcsak a szezonbeli tabellán, hanem a bajnoki címek számában is megelőzték a rivális AC Milant, amely tizenkilenc aranyéremmel büszkélkedhet. (A legtöbb bajnoki címmel, harminchattal a Juventus rendelkezik Olaszországban). Az Internazionale huszadik bajnoki aranyérmének tiszteletére a Puskás Intézet gyűjteményéből mutatunk be „interes” relikviákat. A milánói gárda a 20 bajnoki cím mellett 3-szoros Bajnokcsapatok Európa-kupája/Bajnokok Ligája-győztes, 3-szoros UEFA-kupa-győztes, 2-szeres Világkupa-győztes, 1-szeres klubvilágbajnok, 9-szeres olasz kupa-győztes, 8-szoros olasz szuperkupa-győztes.

Az Inter 1962–1963-as olasz bajnok csapatának a tablója (fotók: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

Az Inter csapatkapitánya, Armando Picchi (balról a második) és a magyar játékvezető Gere Gyula az 1964. április 15-i Dortmund–Inter (2–2) BEK-elődöntő, 1. mérkőzés. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

Az 1964. április 29-i BEK-döntő: Inter–Real Madrid (3–1) műsorfüzete, ez volt a háromszos BEK/BL-győztes olasz klub első kupasikere. A döntőt Puskás Ferenc 37 évesen játszotta végig (Fotók: Puskás Intézet/Puskás-hagyaták)

Az 1964. szeptember 23-i Világkupa-döntő, 2. mérkőzés: Inter–Independiente (2–0) dedikált meccslabdája (fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

1964-es Internazionale jelvények (fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

Sandro Mazzola, Jair da Costa és az aranylabdás Luis Suárez (fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

Internazionale kitűző az 1965–1966-os szezonból (fotó: Puskás Intézet/Bene-hagyaték)

Az 1966. december 8-i BEK-nyolcaddöntő, 2. mérkőzés: Vasas SC–Inter (0–2) tablója (fotó: Puskás Intézet)

Belépőjegy az 1976. szeptember 15-i UEFA-kupa, 1. forduló: Inter–Bp. Honvéd (0–1) mérkőzésre (fotó:Puskás Intézet)

(Borítókép: Internazionale zászló a Deák Ferenc-hagyatékból)

További hírek