A szőke nyíl

2021-07-03

Kilencvenöt éve született Puskás Ferenc legendás madridi csapattársa, Alfredo Di Stéfano.

A kiváló támadó 1926. július 4-én született Buenos Airesben. Argentínában a River Plate és a Huracán együtteseiben futballozott. Majd 1949-ben egy argentínai játékossztrájkot követően a kolumbiai Millonarios gárdájához került. Di Stéfano dél-amerikai pályafutása során 3 kolumbiai és 2 argentin bajnokságot nyert, valamint 1947-ben az argentin válogatottal Copa America-győztes volt.

A Real Madrid kezdőcsapata Alfredo Di Stéfanóval és Puskás Ferenccel (Puskás Intézet)

A „Szőke nyílnak” becézett kiválóság 1953-ban igazolt a Real Madridhoz. A királyiaknak nagy nehézségek árán végül az ősi rivális Barcelonát megelőzve tudták szerződtetni a zseniális támadót. Di Stéfano 1953 és 1964 között erősítette a Real Madridot – Puskással 6 évet futballozott együtt a spanyol fővárosban. A Real Madriddal 8-szor spanyol bajnokságot, 5-ször Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) nyert, illetve 1-1 alkalommal emelhette magasba a spanyol kupát és az Interkontinentális Kupát. Di Stefano öt BEK-döntőben is gólt szerzett – Puskás Ferenccel karöltve 7-7 gólig jutottak a BEK-finálékban. Az 1960-as döntőben Puskás négy, Di Stefano pedig három találatot szerzett az Eintracht Franfurkt ellen. Az argentin-spanyol teljesítményével kétszer érdemelte ki az Aranylabdát: 1957-ben és 1959-ben.

A brazil világbajnok Didi, Di Stéfano és Puskás Ferenc (Puskás Intézet)

Az ötszörös spanyol gólkirály 1966-ban a barcelonai Espanyolban fejezte pályafutását. Di Stefano játékosként szerepelt az argentin, a spanyol és a kolumbiai válogatottban is. Később vezetőedzőként dolgozott az Elche, a Boca Juniors, a Valencia, a Sporting Lisszabon, a Rayo Vallecano, a Castellón, a River Plate, s természetesen a Real Madrid együtteseinél. Edzői karrierje során argentin bajnokságot és kupát nyert a Boca Juniorsszal. A Valenciával 1971-ben spanyol bajnoki aranyat, 1980-ban Kupagyőztesek Európa-kupa-győzelmet (KEK) ünnepelhetett. A királyi gárdát pedig két ízben irányította (1982-1984, 1990-1991) egy spanyol szuperkupa-sikerrel.

Di Stéfano és Puskás Ferenc (Puskás Intézet)

Di Stéfano nemcsak Puskás Ferenccel, hanem Kubala Lászlóval is jó barátságot ápolt. 1961. augusztus 30-án Kubala barcelonai búcsúmérkőzésén a magyar világklasszis meghívására Puskás és Di Stéfano is gránátvörös-kék színű mezt húzott. Kubala ugyanis engedélyt kapott a klubjától, hogy szabadon válassza meg azokat a játékosokat, akiket a csapatában szeretne tudni az utolsó mérkőzésén. Így fordulhatott elő , hogy a Stade Reims elleni találkozón  a Barcelona támadósorát Kubala-Di Stéfano-Puskás alkotta . A 4–3-as katalán győzelemmel végződött mérkőzésen Di Stéfano két gólt szerzett, az egyiket Puskás, a másikat Kubala gólpasszából.

Kubala László, Di Stéfano és Puskás Ferenc Barcelona mezben (Puskás Intézet)

Alfredo Di Stéfano 2014. július 7-én, 88 évesen hunyt el Madridban.

További hírek