Az FC Barcelona és a magyarok

2022-11-29

1899. november 29-én alapították az FC Barcelonát.

A 123 évvel ezelőtt megalakult katalán klub napjainkra az egyik legnépszerűbb futballcsapattal rendelkezik. Az FC Barcelona 26-szor nyerte meg a spanyol bajnokságot és 5-ször a hódította el legrangosabb európai kupasorozat serlegét, a Bajnokok Ligája-trófeát (illetve az elődjét a Bajnokcsapatok Európa-kupája-trófeát). Az egyesület sikereiben a magyar labdarúgók is fontos szerepet játszottak.

Kubala László. (Fotó: Puskás Intézet/Kubala-hagyaték)

Az FC Barcelonában az első magyar játékosok Pozsonyi Imre, Plattkó Ferenc és Berkessy Elemér voltak. A klub első „aranykorszaka” pedig egybeesett Kubala László aktív éveivel. A legendás támadó 10 éven át erősítette a gárdát, 329 mérkőzésen 256 gólt szerzett, négyszer nyert spanyol bajnokságot, ötször volt spanyol kupa-győztes, illetve kétszer emelhette magasba Várásvárosok kupája-serleget (VVK-serleget). 1999-ben a szurkolók őt választották az FC Barcelona labdarúgójának, megelőzve többek között Johann Cruyffot és Diego Maradonát . Kubala az egyetlen, akinek életnagyságú szobra a Camp Nou előtt áll.

Czibor Zoltán. (Fotó: Puskás Intézet)

1958-ban „Laszi” közbenjárásával került a klubhoz Kocsis Sándor és Czibor Zoltán, az Aranycsapat két sztárja. Czibor a katalánokkal kétszer volt spanyol bajnok, egyszer nyert kupát, valamint egyszer Vásárvárosok kupája-győzelmet ünnepelhetett. Az 1960–1961-es szezonban döntőig jutott a Barcelonával a Bajnokcsapatok Európa-kupájában. Czibor a VVK-döntőben és a BEK-döntőben is eredményes volt.

Kocsis Sándor. (Fotó: Puskás Intézet)

Kocsis Sándor a katalánoknál az „Aranyfejű” becenevet kapta, hiszen 75 meccsen 42 gólt szerzett. A Barcelonával kétszer spanyol bajnoki aranynak örülhetett, kétszer volt spanyol kupa-győztes. Az 1959-es kupadöntőben duplázott a Granada ellen, majd négy évvel később a Zaragoza kapuját is bevette a fináléban. valamint ő is megnyerte a Vásárvárosok kupáját. Kocsis nevéhez fűződik a katalán óriás klubtörténetének első BEK-döntős gólja, 1961-ben Guttmann Béla Benficája ellen 3–2-re elveszített fináléban „Kocka” szerzett vezetést a katalánoknak. 1968-ban játszotta barcelonai búcsúmeccsét, pont október 23-án, emlékezve szeretett hazájára és a forradalomra.

További hírek