Fritz Walter és a magyarok

2021-06-17

Tizenkilenc éve hunyt el az 1954-es világbajnok NSZK válogatottjának csapatkapitánya.

Fritz Walter 1920. október 31-én született a németországi Kaiserslauternben. A kiváló német játékos egész pályafutása során csak a szülővárosának csapatában futballozott. 1951-ben és 1953-ban német bajnokságot nyert az 1. FC Kaiserslautern együttesével. A német klasszis 1940-ben mutatkozott be hazája válogatottjában a Románia ellen 9–3-ra megnyert találkozón, itt rögtön mesterhármasig jutott. Fritz Walter karrierje során 61-szer szerepelt a német, illetve a nyugatnémet válogatottban, összesen 33 alkalommal volt eredményes címeres mezben. Játszott az 1954-es és az 1958-as világbajnokságon, előbbin nagy bánatunkra éppen Magyarországgal szemben lett világbajnok. Fritz Walter ötször futballozott a magyarok ellen, s háromszor volt eredményes.

Fritz Walter és Puskás Ferenc (Puskás Intézet)

Fritz Walter a II. világháborúban Máramarosnál szovjet hadifogságba esett. Szerencsére megúszta, hogy a Szovjetunióba vigyék. Az egyik legelterjedtebb történet szerint egy magyar őr állítólag felismerte őt, mert látta játszani 1942 májusában az Üllői úton. Az őr ezért segített neki hamis papírokat szerezni. Azt mondta róla a feletteseinek, hogy Fritz Walter nem német, hanem Saar-vidéki. A világbajnok játékos egész életében hálás volt a magyaroknak a hadifogolytáborban történtek miatt. Az 1956-os forradalom után pénzt küldött a külföldön maradt magyar futballistáknak.

Fritz Walter Puskás Ferencnek küldött üdvözlőlapja az 1990-es világbajnokság idejéből (Puskás Intézet)

Élete utolsó évtizedeiben gyakran találkozott az Aranycsapat tagjaival, jó barátságot ápolt Puskás Ferenccel, Buzánszky Jenővel és Grosics Gyulával. "Egészen ritka az olyan barátság a sportban, hogy egy világbajnoki döntő nyertesei és vesztesi hosszú évtizedeken át a legjobb viszonyban vannak egymással. Ugyan a politikai viszonyok miatt 1990-ig nem találkozhattunk a legyőzőinkkel, azóta azonban remek viszonyban vagyunk velük. A berlini fal leomlása után, 1991-ben Kohl kancellár meghívott minket, Puskást, Hidegkutit, Grosicsot, Czibort és engem Németországba, (…) Ott találkoztunk újra a Bernben ellenünk győztes németekkel, a két Walterrel, Eckellel, Schäferrel és a többiekkel” – nyilatkozta 2013-ban Buzánszky Jenő Fritz Walter öccsének, Ottmar Walternek a temetése előtt.

Puskás Ferenc fotója, amelyen Grosics Gyula, Franz Beckenbauer, Fritz Walter, Buzánszky Jenő és Puskás Ferenc is látható (Puskás Intézet)

Fritz Walter 81 évesen 2002. június 17-én hunyt el. Nevét korábbi csapatának, az 1. FC Kaiserslautern stadionja viseli. Fritz Walter és öccse, Ottmar Walter voltak 1954-ben a futballtörténelem első világbajnok testvérpárja. Ottmar szintén tagja volt a Kaiserslautern 1951-es és 1953-as bajnokcsapatának. A fiatalabb Walter majdnem napra pontosan 11 évvel később, 89 évesen, 2013. június 16-án követte testvérét.

(A borítóképen Puskás Ferenc és Fritz Walter)

További hírek