Jeles

2023-01-22

Puskás Ferenc 62 éve mesterötöst ért el a spanyol bajnokságban.

1961. január 22-én a Real Madrid az Elche FC-t fogadta a spanyol élvonalban. Az 1960–61-es szezonban a Bajnokcsapatok Európa-kupája címvédő már novemberben búcsúzott a legrangosabb európai kupasorozattól, ezért Puskásék a bajnokságban próbáltak javítani.

Az Elchét tizenhat veretlenül megvívott bajnoki után fogadta a „királyi gárda”. A találkozónak a Real Madrid volt a toronymagas esélyese, s a madridiak nem is hibáztak. A fővárosiak Puskás Ferenc vezérletével 8–0-ra győztek, a legendás magyar labdarúgó pedig öt gólig jutott. Puskás a harmadik, ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik habfehér gólt szerezte – rajta kívül a brazil Canário és duplázó Alfredo di Stéfano volt eredményes.

Puskás Ferenc 1961-es spanyol gólkirályi trófeája, azaz Pichichi-díja. (Fotó: Puskás Intézet)

A szezon végén a Real Madrid ötvenkét ponttal végzett a tizenhat csapatos spanyol bajnokság élén. A „királyiak” tizenkét ponttal előzték a második Atlético de Madridot, illetve húsz pontot vertek az ősi rivális Barcelonára – a gránátvörös-kékek a negyedik helyen értek célba. A spanyol élvonal gólkirálya pedig Puskás Ferenc volt 28 találattal.

További hírek