Verhetetlenek

2022-12-14

Puskás Ferencék napra pontosan 70 éve veretlenül nyerték meg a magyar bajnokságot.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) úgy döntött, hogy a szovjet mintát követve áttér a naptári év szerinti bajnokságra (tavaszi-őszi rendszer), ezért 1950-ben „fél bajnokságot” rendeztek. Így 1951-től kezdve öt éven át naptári év szerint zajlottak az NB I küzdelmei. (1956-ban a forradalom és szabadságharc kirobbanása miatt nem hirdettek végeredményt, 1957 tavaszán pedig ismét csak „fél bajnokságot” játszottak. A magyar első osztályban az 1957–1958-as szezontól állt vissza az eredeti bajnoki lebonyolítás.)

Puskás Ferenc 1952-es bajnoki aranyérme. (Fotó: Puskás Intézet)

1952-ben a Budapest Honvéd 26 mérkőzésen 21-szer győzött, 5-ször játszott döntetlent, s egyszer sem szenvedett vereséget. A kispesti csapat 47 ponttal végzett a tabella élén, a 45 pontos MTK (akkor Budapesti Bástya néven) és a 36 pontos Újpest (akkor Budapesti Dózsa néven) előtt.  A Budapest Honvédnak ez volt az első veretlenül megnyert bajnok címe, ezt azóta sem tudta megismételni a 14-szeres magyar bajnok klub. Az 1952-es gólkirály 35 találattal Kocsis Sándor volt.

Puskás Ferenc Bp. Honvéd felvarrója. (Fotó: Puskás Intézet)

Puskás Ferencék már az utolsó mérkőzés előtt bebiztosították a bajnoki címet. Az utolsó kört, azaz 26. fordulót december 7-én rendezték, viszont a Budapest Honvéd – Budapesti Dózsa mérkőzés elmaradt a 22. fordulóból. A találkozót 1952. december 14-én pótolták. Az első félidőben Virágh István duplájával az újpestiek vezettek 2–0-ra, de előbb Puskás szépített a 76. percben, majd hat perccel később a játékvezető kiállította Virághot. A 89. percben pedig Bártfai Vilmos góljával kiegyenlített a kispesti csapat, amely ezzel megőrizte veretlenségét.

Bárfy Antal, a Budapest Honvéd 1952-es bajnoka. (Fotó: Puskás Intézet)

„Akkoriban a Budapest Honvédot tartották a világ legjobb csapatának. Én nem játszottam olyan sokat, mert elképesztően tehetséges labdarúgók alkották a gárdát és nem volt könnyű bekerülni a csapatba. Bozsik József, Budai II László, Kocsis Sándor, Puskás Ferenc, felsorolni is nehéz. Ezekre a nevekre épült a magyar válogatott. Nemcsak sok gólt szereztek, hanem nagyon jól is futballoztak” – mesélte honlapunknak a 92 éves Bárfy Antal, aki az 1952-es bajnoki esztendőben 8 mérkőzésen 2-szer volt eredményes a Budapest Honvéd színeiben.

NB I, 22. forduló, 1952. december 14.

Budapest Honvéd – Budapest Dózsa 2–2 (0–2)

Budapest, Honvéd pálya, 6ezer néző, v.: Zsolt István

Bp. Honvéd: Faragó Lajos – Tóth Ferenc, Városi György, Bányai Nándor, Bozsik József, Budai László, Budai II László, Kocsis Sándor, Horváth István (Bárfy Antal, 59.), Puskás Ferenc Bártfai Vilmos. Vezetőedző: Kalmár Jenő

Bp. Dózsa: Henni Géza – Balogh Sándor, Várhidi Pál, Farsang Endre, Horváth Károly, Gyurik László, Egresi Béla, Samus Lajos, Szusza Ferenc, Virágh István, Tóth Mihály. Vezetőedző: Jávor Pál

Gólszerzők: Puskás (76.), Bártfai (89.), ill. Virágh (27., 42.)

Kiállítva: Virágh (82.)

(Borítókép: A Budapest Honvéd 1952-es bajnokcsapatának a tablóképe – Bányai Nándor, Faragó Lajos és Rákóczi László aláírásával.)

További hírek