123 éves a Fradi!

2022-05-03

1899. május 3-án alakult meg a rekordbajnok Ferencvárosi TC.

A klub alakuló közgyűlése a Ferencvárosi Polgári Kör dísztermében volt, itt fogadták el az alapszabályt és a klub jelmondatát: Erkölcs, Erő, Egyetértés. Színeiket a nemzeti színek közül akarták választani, s mivel a korábban létrejött BTC már lefoglalta a piros-fehér színeket, a zöld-fehér mellett döntöttek. Első elnöknek Springer Ferencet választották.

Puskás Ferenc ajándékba kapott FTC-s porcelántányérja. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Az FTC az első bajnoki címét 1903-ban nyerte, az egyesület napjainkig összesen 33 alkalommal volt magyar bajnok, ezzel rekordernek számít. A zöld-fehér csapat a mostani szezonban öt fordulóval a bajnokság vége előtt biztosította be első helyét a tabella tetején, így zsinórban negyedszer került a Fradihoz a bajnoki trófea.

Deák Ferenc bajnoki címért kapott FTC-s pajzsa. (Fotó: Puskás Intézet/Deák-hagyaték)

A Fradi első Magyar Kupa győzelme 1913-ban volt, azóta 23 kupasikerrel büszkélkedhet a klub. Ez szintén rekordnak számít. Az FTC május 11-én (szerdán) a Paks ellen gyarapíthatja trófeakollekcióját, ha megnyeri a Magyar Kupa-döntőt a Puskás Arénában. Az egyesület a már megszűnt magyar szuperkupát 6-szor, az eltörölt magyar ligakupát pedig 2-szer hódította el.

Fenyvesi Máté Kinizsi felvarrója. (Fotó: Puskás Intézet)

A Ferencváros nemzetközi kupát is nyert: 1965. június 23-án Fenyvesi Máté góljával 1–0-ra verte az olasz Juventust a (mai Európa-liga elődje) Vásárvárosok kupája-döntőben. Az együttes 1975-ben pedig a KEK-ben (kupagyőztesek Európa-kupája) a döntőig menetelt, ahol Dinamo Kijev állította meg.

Emlékplakett az Üllői úti Stadion 1974-es megnyitójáról. (Fotó: Puskás Intézet)

Az FTC-ben számos legendás labdarúgó játszott. Többek között hazánk egyetlen aranylabdása, az 1967-es győztes, Albert Flórián; az Aranycsapatból Kocsis Sándor, akit 1950-ben a kommunista államhatalom a Budapest Honvédhoz kényszerített; a gólrekorder Deák „Bamba” Ferenc, aki 1949-ben 59 találattal volt magyar gólkirály – ezzel ő az FTC legeredményesebb gólkirálya.

További hírek