A Bayer München magyar kapusa

2022-06-23

Ma lenne 92 éves az ötszörös magyar válogatott hálóőr, Fazekas Árpád.

Fazekas Árpád 1930. június 23-án született a Szombathely melletti településen, Kámonon. Pályafutását a Szombathelyi Pamutban kezdte, aztán a Szombathelyi MTE-ben folytatta. 1951-ben igazolt Pécsre, két évvel később került az Újpesthez (akkori nevén Budapesti Dózsa), majd 1955-ben a pedig az MTK (akkori nevén Budapesti Vörös Lobogó) szerződtette. Hidegkuti Nándorékkal 1955-ben Közép-európai Kupát (KK-t) nyert.

Fazekas Árpád Közép-európai Kupa aranyérme. (Fotó: Puskás Intézet/Fazekas-hagyaték)

Fazekas 1955-ben – Grosics Gyula eltiltása miatt – öt alkalommal őrizte a magyar válogatott kapuját. A kiváló hálóőr az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után elhagyta az országot. Az eltiltása után a Bayern München igazolta le.

Fotó: Puskás Intézet/Fazekas-hagyaték

A bajorokat négy éven át szolgálta, s 1957-ben kupagyőztes volt a Bayern Münchennel. A német sztáralakulat 2005-ös szurkolói szavazásán a kapusok közötti rangsorban az ötödik helyen végzett Sepp Maier, Oliver Kahn, Raimond Aumann és Jean-Marie Pfaff mögött. Fazekas 1961-ben a nyugatnémet KSV Hessen Kasselhez került, majd egy év múlva a belga Anderlecht kapusa lett.

Fotó: Puskás Intézet/Fazekas-hagyaték

A Bajnokcsapatok Európa-kupájának (BEK-nek) az 1962–1963-as kiírásában az Anderlecht a Real Madriddal játszott a nyolcaddöntőben. Fazekasék a madridi 3–3-as döntetlen után 1–0-ra legyőzték Puskás Ferenc csapatát, s így továbbjutottak. Fazekas 1964-ben belga bajnok volt a gárdával.

Fazekas Árpád 2018-ban hunyt el. Hagyatékának egy részét a Puskás Intézet őrzi.

(A borítóképen balról jobbra: Raymond Kopa, Pelé, Fazekas Árpád, Puskás Ferenc. Fotó: Puskás Intézet/Fazekas-hagyaték.)

További hírek