A felejthetetlen világrekord

2021-05-17

Hatvanegy éve, az 1960–as BEK–sorozat fináléjában Puskás Ferenc négy góljával a Real Madrid 7–3-ra győzött az Eintracht Frankfurt ellen. A Puskás Intézet relikviáiból szemezgetve most ezen kivételes találkozót elevenítjük fel.

Puskás Ferenc góljai négy gólja a döntőben:

Az 1960–as Bajnokcsapatok Európa-kupájának (BEK) döntőjéhez rögös út vezetett mindkét együttes számára. A selejtezőket követően az elődöntő egyik ágán az Eintracht Frankfurt a „házigazda” Glasgow Rangers-szel találta szembe magát. Mivel a későbbi finálét a glasgow-i Hampden Parkba írták ki, a skótok abban reménykedtek, hogy egy küzdelmes oda–vissza mérkőzést követően ők játszhatják a kupadöntőt „hazai pályán”. Nem így lett. A német csapat az első meccsen 6–1-re kiütötte az ellenfelét Németországban, majd a második mérkőzésen is hat gólt szerezve, 6–3-ra győzött az Ibrox Parkban.

Az másik elődöntő még izgalmasabb párharcot hozott, főleg számunkra, magyaroknak, ugyanis a két spanyol gigász, a Real Madrid és a Barcelona csapatának kellett összecsapnia a fináléba kerülésért. Mindkét csapatban honfitársaink játszottak: míg a királyi gárdánál a nagyszerű formában lévő Puskás Ferenc játszott, addig katalán oldalon a Kubala László–Kocsis Sándor–Czibor Zoltán–féle trimvirátus állt. 1960. április 21–én Madridban, az első mérkőzésen, a Real 3–1-re győzött, Di Stéfano duplájával, illetve Puskás egy találatával. Hat nappal később, a Camp Nou–ban sem lett másként. A királyi gárda ekkor is ellenállhatatlanul játszott és idegenben is 3–1-re nyert az ősi rivális ellen. Puskás ekkor duplázni tudott, illetve Gento talált még be. A találkozó utolsó perceiben katalán részről pedig Kocsis volt eredményes. A két mérkőzést követően a Real meggyőző 6–2-es összesítéssel találta magát a döntő mérkőzésen, ahol a Frankfurt várt rájuk.

Az 1960-as BEK-döntő hivatalos műsorfüzete (Puskás Intézet)

1960. május 18-a történelmi nap volt az európai labdarúgásban. Ekkor rendezték ugyanis az ötödik alkalommal kiírt Bajnokcsapatok Európa-kupájának fináléját a glasgow-i Hampden Parkban, úgy, hogy az ezt megelőző négy kupafináléban mind a Real Madrid győzött. A spanyolok tehát a makulátlan nemzetközi sorozatukat akarták megőrizni, míg a németek az első BEK-trófeájukra áhítoztak.

A hivatalos műsorfüzet középe (Puskás Intézet)

A finálét a helyszínen 135.000 néző láthatta, amely nézőcsúcsot jelent(ett) a BEK történetében, ráadásul közel 70 millió rajongó követte figyelemmel a találkozót a televízión keresztül. Az összecsapást a németek kezdték jobban: a 18. percben Kreβ szerezte meg a vezetést. A spanyolok ezt követően ébredtek fel igazán: a 27. percben Di Stéfano egyenlített, majd három percre rá második találatát is megszerezte. Puskás Ferenc a félidő végén növelni tudta még a Real–előnyt, így a csapatok 3–1-gyel vonultak a szünetre. A második félidőben aztán nem volt kegyelem: Puskás Ferenc az 56., a 60., majd a 71. percben is betalált, így megszerezve negyedik gólját. A továbbiakban a frankfurtiaknál Stein még két gólt szerzett, illetve a madridi Di Stéfano megszerezte harmadik találatát is. A találkozó végeredménye 7–3 lett.

Puskás Ferenc 1960-as BEK aranyérme (Puskás Intézet)

A Real sorozatban ötödször ülhetett fel Európa képzeletbeli trónjára. A spanyol csapat imponáló mérleggel teljesítette a sorozatot: hét mérkőzésén hatszor győzött, harmincegy gólt szerzett és tízet kapott. A tízgólos mérkőzés hőse természetesen Puskás Ferenc lett, aki négy góljával máig tartó rekordot állított fel a BEK-finálék történetében, továbbá 12 találatával az 1959/1960–as sorozat gólkirálya is lett.

Puskás Ferenc 1960-as BEK trófeája (Puskás Intézet)

Világszinten sokan ezt az összecsapást tartják az „évszázad mérkőzésének”, ám nekünk magyaroknak az igazi „évszázad mérkőzését”, az 1953–as londoni 6–3-as diadalt, semmi sem múlhatja felül. Vitathatatlan azonban, hogy egyik mérkőzés sem alakult volna úgy ahogy, ha nincs az a bizonyos játékos: a mi szeretett Puskás Ferencünk.

Puskás Ferenc a BEK-serleggel (Puskás Intézet)

Bajnokcsapatok Európa-kupája, DÖNTŐ, 1960. május 18.

REAL MADRID (spanyol) - EINTRACHT FRANKFURT (nyugatnémet) 7-3 (3-1)

Glasgow, Hampden Park, 135 ezer néző V.: John Mowat (skót)

REAL MADRID: Domínguez - Marquitos, Santamaría, Pachín - María Vidal, Maria Zárraga - Canário, del Sol, Di Stéfano, Puskás, Gento Vezetőedző: Miguel Muñoz

EINTRACHT FRANKFURT: Loy - Lutz, Höfer, Eigenbrodt - Weilbächer, Stinka - Kress, Lindner, Stein, Pfaff, Meier Vezetőedző: Paul Oßwald

Gólszerzők: Di Stéfano (27., 30., 73.), Puskás (45., 56.– 11-esből, 60., 71.), illetve Kreβ (18.), Stein (72., 75.)

További hírek