A Magyar Sport Napja

2021-05-06

Ma van a Magyar Sport Napja. Ezen alkalomból a Puskás Intézet relikviáinak segítségével felidézünk az Aranycsapat történelmi olimpiai sikerét.

A Magyar Athletikai Club (MAC) – hazánk legrégebbi sportegyesülete –, rendezte a kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án a fővárosban. Ennek emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját.

Puskás Ferenc 1952-es olimpiai aranyérme (Puskás Intézet)

A magyar labdarúgó-válogatott története során három alkalommal nyert olimpiát (1952, 1964, 1968), egyszer volt ezüstérmes (1972), egyszer pedig bronzérmes (1960). A nemzeti együttesünk az első aranyérmet a XV. nyári olimpiai játékokon, vagyis az 1952-es helsinki olimpián nyerte meg. Az Aranycsapat a torna selejtezőjében Czibor Zoltán és Kocsis Sándor góljaival 2–1-re verte Romániát. A nyolcaddöntőben Puskás Ferenc duplájával és Kocsis találatával 3–0-ra győzött Olaszország ellen, a legjobb nyolc között 7–1-re verte a törököket – a magyar csapatból Palotás Péter, Lantos Mihály, Puskás és Bozsik József egyszer volt eredményes, illetve Kocsis Sándor kétszer vette be a török kaput. Az elődöntőben újabb magabiztos siker következett: a Svédországot 6–0-ra verték a mieink Kocsis duplájával, Puskás, Palotás, Hidegkuti góljaival, és Lindh öngóljával. Válogatottunk a fináléban Puskás Ferenc és Czibor Zoltán találataival 2–0-ra nyert Jugoszlávia ellen.

Puskás Ferenc 1952-es olimpiai döntőben viselt cipője (Puskás Intézet)

(A borítóképen Buzánszky Jenő olimpiai kitűzője)

További hírek