A X. Nyári Főiskolai Világbajnokság

2024-08-21

Puskás Ferencék 75 évvel ezelőtt nyerték meg a budapesti rendezésű nyári főiskolai világbajnokság labdarúgótornáját.

A II. világháború borzalmai után Magyarország labdarúgó-válogatottja nem vett részt sem az 1948-as londoni olimpián, sem az 1950-es brazíliai világbajnokságon. Azonban hazánk fővárosa, Budapest adott otthont 1949 augusztusában a X. Nyári Főiskolai Világbajnokságnak. Az eseményen egyetemi/főiskolai diákok szerepelhettek, ezért a magyar labdarúgó-válogatott játékosai közül több játékost beirattak felsőoktatási intézménybe, hogy pályára léphessenek a tornán.

A X. Nyári Főiskolai Világbajnokság kitűzői (fotó: Puskás Intézet)

A labdarúgó tornán három főiskolai válogatott: Észak-Korea, Franciaország és Magyarország vett részt. A magyar csapat edzője a szövetségi kapitány Sebes Gusztáv volt, míg az együttesben olyan későbbi Aranycsapat játékosok kaptak lehetőséget, mint Budai II László, Kocsis Sándor, Lantos MIhály, vagy Puskás Ferenc. Az első találkozón az Üllői úton Magyarország 9–1-re kiütötte Észak-Koreát, a magyaroktól Szilágyi Gyula négy gólig jutott, Kocsis Sándor három találatot szerzet, valamint Budai II és Bessenyei Alajost köszönt be. A vereség után Észak-Korea Franciországgal játszott, a mérkőzést 3–2-re a franciák nyerték meg, így a magyar csapat velük játszott az első helyért.

Lakat Károly emlékéreme a X. Nyári Főiskolai Világbajnokságról (fotó: Puskás Intézet)

Sebes Gusztáv igazolványa a X. Nyári Főiskolai Világbajnokságra (fotó: Puskás Intézet)

A labdarúgótorna „döntőjében” az aranyéremért Magyarország–Franciaország mérkőzést rendeztek az Üllői úti stadionban. A 34. percben Magyar János beadásába a francia védő, Ravex kézzel ért bele, a megítélt tizenegyest Puskás Ferenc a jobb alsó sarokba gurította (1–0). Három perccel később Kocsis keresztlabdáját Magyar közelről alá fejelte (2–0). A 67. minutumban Kocsis ugratta ki Puskást, aki tizenegy méterről óriás gólt ragasztott a kapu jobb oldalába (3–0). Hatvan másodperc múlva Delaunay futott el jó ütemben,  majd Henni Géza mellett a hálóba lőtt (3–1). A győzelemmel Magyarország 4 ponttal és 12–2-es gólkülönbséggel megnyerte a a X. Nyári Főiskolai világbajnokságot, a második Franciország lett, a harmadik pedig Észak-Korea.

X. Nyári Főiskolai Világbajnokság, 1949. augusztus 20.

Budapest, Üllői úti stadion, 20.000 néző, vezette: Dorogi Andor

MAGYARORSZÁG – FRANCIAORSZÁG 3–1 (2–0)

Magyarország: Henni – Horváth K., Lantos – Gyulai, Börzsei, Lakat – Budai II , Kocsis, Szilágyi Gy., Puskás, Magyar. Edző: Sebes Gusztáv

Franciaország: Rouxel – Ravex, Ferlay – Girot, Lecomte, Zaibeck – Delaunay, Batteux, Bourden, Lorenzo, Cosledan. Edző: Rouff

G.: Puskás (34., 67. – az első tizenegyesből), Magyar (37.), ill. Delaunay (68.)

Henni Géza aranyéreme a X. Nyári Főiskolai Világbajnokságról (fotó: Puskás Intézet)

További hírek