A XX. század legjobbjai

2021-04-22

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) szavazásán Puskás Ferenc húsz éve bekerült „minden idők legjobbjai” közé.

Az IFFHS húsz éve nagyszabású projekt keretein belül megszavaztatta az újságírókkal, szakemberekkel, illetve volt játékosokkal az 1901 és 2000 közötti időszak legjobbjait. A kategóriában a XX. század legjobb kezdőcsapatát, a XX. század legjobb kontinens csapatait, a XX. legjobb labdarúgóját és kapusát keresték. A szervezet a következő hetekben teszi közzé „frissített” listáját, amelyen az 1901 és 2020 közötti időszak legjobbjai fognak szerepelni.

Puskás Ferenc és Di Stéfano (Puskás Intézet)

2001-ben a XX. század legjobbjai közé Puskás Ferenc is bekerült. Az álomcsapat: Lev Jasin (orosz) – Franco Baresi (olasz), Franz Beckenbauer (német), Bobby Moore (angol) – Matthäus (német) – Diego Maradona (argentin), Michel Platini (francia), Johan Cruyff (holland) – Puskás Ferenc (magyar), Pelé (brazíl), Alfredo di Stéfano (argentin/spanyol). A magyar legenda értelemszerűen az európai csapatban is helyet kapott. Az 1901 és 2000 közötti legjobb 50 mezőnyjátékos listáján pedig hatodik volt. Az első Pelé, második Cruyff, a harmadik Beckenbauer.

Puskás Ferenc és Kocsis Sándor (Puskás Intézet)

A listán további honfitársaink is szerepelnek még: Kubala László a harminckettedik, Kocsis Sándor a harminckilencedik. Az 1901 és 2000 közötti kapusok rangsorában pedig Grosics Gyula a tizennyolcadik helyen végzett.

(Puskás Ferenc IFFHS-től kapott díja, amelyet a XX. század negyedik legjobb európai labdarúgójaként kapott.)

További hírek