A döntők hőse

2022-11-17

16 éve hunyt el Puskás Ferenc, aki eredményes volt olimpiai döntőben és világbajnoki fináléban.

Puskás Ferenc 2006. november 17-én hunyt el Budapesten. A magyar világsztár pályafutása során számos gólt szerzett a döntőkben. 1952-ben a Jugoszlávia ellen 2–0-ra megnyert olimpiai fináléban ő lőtte a magyar csapat első gólját, egy évvel később az Európa-kupáról döntő találkozón kétszer vette be az olaszok kapuját Rómában. Aztán az NSZK ellen is betalált a számunkra fájó emlékű 1954-es világbajnokság döntőjében – második gólját les miatt elvette a játékvezető.

Puskás a Real Madriddal háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK-et). Az 1960-as fináléban a spanyolok 7–3-ra győztek, a magyar klasszis pedig mesternégyes ért el az Eintracht Frankfurt ellen. Ez máig rekordnak számít. Még ugyanabban az évben az első ízben kiírt Világkupa második mérkőzésén ő szerezte a sorozat történetének első gólját, s duplázott az uruguayi Penarol ellen. 1962-ben, 35 évesen mesterhármassal segítette csapatát Guttmann Béla együttese, a lisszaboni Benfica ellen a BEK-döntőben, a meccset a portugálok nyerték 5–3-ra.

Puskás 1955-ben játszott magyar kupa-döntőben, de ezt a kispestiek elveszítették 3–2-re a Vasassal szemben. 1960-ban a Real Madrid játékosaként lépett pályára a spanyol kupa-döntőben, az Atlético Madrid kapujába szögletből talált be, ezzel vezettek a habfehérek, de a találkozót mégis 3–1-re elbukták. 1961-ben ismét Puskás góljával került előnybe a „királyi gárda” a városi rivális ellen, viszont ezt a kupadöntőt is Atlético Madrid nyerte, ezúttal 3–2-re. 1962-ben aztán a Sevilla ellen elhódította a trófeát a Real Madrid, a 2–1-es madridi győzelem során Puskás Ferenc duplázott, a második gólját, amellyel diadalmaskodott együttese a 90. percben lőtte.

További hírek