A „királyiak” búcsúja a „Királytól”

2024-05-26

Ötvenöt éve rendezték Puskás Ferenc búcsúmérkőzését.

Puskás Ferenc 1966-ban, a harmadik Bajnokcsapatok Európa-kupája-győzeleme (BEK) után fejezte be a játékos-pályafutását. Csapata, a Real Madrid három évvel később, 1969. május 26-án szervezett búcsúmérkőzést Puskás Ferenc tiszteletére a Santiago Bernabéu stadionban. Bár a spanyol sztárklub íratlan szabályai szerint tízéves szolgálattal lehetett kiérdemelni ezt, de a magyar világsztárnak nyolc év madridi játék után is átengedték a búcsúmérkőzés anyagi hasznát. A hárommillió pesetás bevételből kifizették az ellenfél, a Rapid Wien fellépési díját, a rendezés költségeit, a maradékot pedig megkapta Puskás Ferenc, aki 1958-tól 1966-ig a „királyi gárdával” ötször volt spanyol bajnok, négyszer lett spanyol gólkirály, háromszor nyert BEK-et, illetve egy-egy alkalommal spanyol kupát és Interkontinentális kupát.

Puskás Ferenc búcsúmeccsének plakátja (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc a gálamérkőzés végén elköszön a szurkolóktól (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Real Madridtól kapott egyik búcsúajándéka (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc Real Madrid szurkolóktól kapott búcsúajándéka (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A madridiak a Betancourt – Calpe, De Felipe, Sanchis – Zoco, Pirri – José Luis, Amancio, Grosso, Puskás, Gento kezdőcsapattal álltak fel. A társak nagyon szerettek volna gólt rúgatni Puskással, de ez nem sikerült. A magyar támadót a Manuel Velázquez váltotta a találkozón, amelyen a Real Madrid 4–2-re győzött a Rapid Wien ellen. Az osztrák gárdát azért választották, mert az 1968–1969-es szezonban a bécsi csapat verte ki a BEK-ből a Real Madridot, s a spanyol fővárosban kiváló alkalmat láttak a visszavágásra. Puskás Ferenc a gálamérkőzésen José Solís Ruiztól, a spanyol munkásszakszervezet elnökétől állami kitüntetést vehetett át. A magyar csillagot számos klub megajándékozta a búcsú alkalmával.

A Rapid Wien ajándéka Puskás Ferencnek (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A rivális Athletic Bilbao búcsúajándéka Puskás Ferencnek (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A mérkőzés végén a 42 éves Puskás Ferencet hetvenötezer szurkoló búcsúztatta. (Összehasonlításképpen: néhány nappal később a Santiago Bernabéu Stadionban játszott AC Milan–Ajax BEK-döntőre „csak” ötvenezren látogattak ki.) A gálmérkőzés után a Real Madrid  nagyszabású búcsúvacsorát is rendezett Puskás Ferenc tiszteletére.

 

Puskás Ferenc és a Real Madrid legendás elnöke, Santiago Bernabéu Yeste a búcsúvacsorán (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc (balra) a búcsúvacsoráján a Santiago Bernabéu Stadionban (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

(Borítókép: Puskás Ferenc búcsúzik a Real Madrid szurkolóktól a gálamérkőzés végén, mezén a spanyol állami kitüntetés.)

További hírek