A kommunizmus áldozatai

2023-02-25

A kommunizmus alatt meghalt, bebörtönzött, meggyalázott vagy éppen hazáját elhagyni kényszerült honfitársainkra emlékezünk.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében, február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. 1945-től Magyarországon fokozatosan alakult ki a kommunista diktatúra. A magyar labdarúgók közül Zsengellér Gyula, vagy a Sárosi-testvérek még legálisan mehettek Olaszországba. Azonban egy idő után az államhatalom nem hagyta ezt szó nélkül és megtiltotta a játékosok külföldre szerződést. 1949-ben Kubala László már engedély nélkül, csempész segítségével tudta elhagyni az országot. Ezért a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elérte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnál (FIFA), hogy két és fél éves eltiltást kapjon. Szintén 1949-ben a labdarúgó-válogatott játékosok egy csoportja tervezte a disszidálást. A lebukás után Egresi Bélát, Kéri Károlyt, Lóránt Gyulát és Mészáros Józsefet két hónapra a kistarcsai internálótáborba zárták.

Szűcs Sándor 1947-es Balkán-kupa aranyérme. (Fotó: Puskás Intézet)

A kommunista államhatalom Szűcs Sándor 19-szeres válogatott játékoson statuált példát. Az Újpest háromszoros magyar bajnok és a Szolnok Magyar Kupa-győztes labdarúgója a szerelmével, Kovács Erzsi énekesnővel akarta elhagyni az országot. 1950-ben úgy döntöttek, hogy embercsempész segítségével külföldre szöknek titokban. A terv nem sikerült, mert az embercsempész az Államvédelmi Hatóság ügynöke volt, 1951. március 6-án lebuktatta Szűcs Sándorékat. A büntetőperüket gyorsított eljárásban tárgyalta a Budapesti Katonai Törvényszék. A vádlottakon és a bírákon kívül senki sem mehetett be a terembe. Szűcséknek volt ugyan kirendelt védőjük, de egyszer sem beszélhettek vele. Szűcs Sándort 1951. május 26-án halálra ítélték. Puskás Ferenc, Bozsik József és az újpesti csapattárs, Szusza Ferenc hiába keresték fel és kértek kegyelmet Farkas Mihály honvédelmi minisztertől, addigra,1951. június 4-én az újpesti labdarúgót felakasztották. A Kommunista Párt elérte a célját, hiszen 1951 nyarától egészen az 1956-os forradalomig magyar futballista nem próbálkozott tiltott határátlépéssel. A szabadságharc leverése után pedig óriási veszteség érte hazánk labdarúgását. Czibor Zoltán, Kocsis Sándor és Puskás Ferenc úgy döntöttek, hogy nem térnek haza a kommunista Magyarországra.

(A borítóképen a 19-szeres magyar válogatott játékos, Szűcs Sándor.)

További hírek