Adventi kiállítás 11.

2020-12-08

Online sorozatunkban most egy 1929-es francia túrára invitáljuk olvasóinkat.

1929-ben Sebes Gusztáv huszonhárom éves volt. Az akkor két éve a Hungária FC-t (mai nevén: MTK) erősítő játékos talán még álmában sem gondolta, hogy húsz évvel később, mint szövetségi kapitány a magyar válogatott élére kerülhet és felépíti az Aranycsapatot.

1929 májusában az észak-francia régióban túrázó budapesti amatőr (BLASZ) válogatott – Sebes Gusztávval a soraiban – Amiens-be látogatott és Észak-Franciaország legjobbjaival csapott össze. A magyar csapatban végül nem lépett pályára Sebes, a franciáknál azonban öt országos válogatott játékos is játszott.

A magyarok jól játszottak, talán feledtetni akarták, hogy pár hónappal korábban Párizsban Franciaország barátságos mérkőzésen 3–0-ra legyőzte Magyarországot. Az amiens-i találkozó végeredménye végül ugyancsak 3–0 lett, ezúttal azonban a magyarok javára. Az Amiens legendás játékosa majd edzője, Paul Nicolas a meccs után elmondta, hogy ilyen jól még magyar csapatot nem látott játszani és udvariasan megjegyezte, ha ez a gárda és így játszott volna a francia válogatott ellen februárban, veszítettek volna.

Pár nappal a francia túra után, 1929. május 21-én Sebes Gusztáv (középen, sötét mezben) bemutatkozhatott a Hungáriában, immáron profi játékosként is.

További hírek