Adventi kiállítás 12.

2020-12-09

Online sorozatunkban most az 1954-es brazil-magyar mérkőzést és a találkozó utáni balhét elevenítjük fel.

A magyar labdarúgó-válogatott Puskás Ferenc vezetésével az 1950-es években érte virágkorát. Az olimpiai bajnok Aranycsapat 1953-ban az Európa Kupát is megnyerte, majd következett a novemberi 6–3-as londoni diadal, illetve az 1954-es májusi budapesti 7–1-es győzelem szintén az angolok ellen. Ilyen előzmények után mondhatjuk nyugodtan, hogy a magyarok toronymagas esélyesként érkeztek az 1954-es svájci világbajnokságra. A csoportmeccsek során aztán Dél-Koreát 9–0-ra, a Német Szövetségi Köztársaságot 8–3-ra győzte le az akkor már négy és fél éve veretlen Aranycsapat. A németek ellen azonban Puskás Ferenc megsérült, és nem tudott játszani a Brazília (4–2) és Uruguay (4–2) elleni negyed- és elődöntőn az előző, 1950-es világbajnokság két döntőse elleni két ragyogó magyar diadal alkalmával. A döntő számunkra keserű történetét már ismerjük, így kanyarodjunk most vissza inkább a negyeddöntőben játszott meccsünkre.

Sebes Gusztáv az Örömök és csalódások című könyvében így írt az eseményről: „Brazil vezetők és játékosok közös erővel támadtak ránk, mintha a vereség elvette volna az eszüket. Védekeztünk, ahogy tudtunk. Elképedtünk, felháborodtunk, ki-ki a saját természete szerint” – írta Sebes Gusztáv, aki többekhez hasonlóan maga is megsérült.

Kő András: A Grosics c. könyvében így mesélt a magyar hálóőr: „Az utolsó húsz percben nagyon durva volt a meccs. A brazilok meg voltak győződve arról, hogy Puskás nélkül felálló magyar csapatot lemossák a pályáról. A svájci rendőrség a verekedés után beterelte őket az öltözőépületbe. De arra már nem figyeltek, hogy magukra zárják-e az ajtót. Amikor valamivel később mi is megjelentünk, szódásüvegeket hajigáltak felénk. Az egyik üveg robbant a másik után”. Gyakorlatilag minden tárgyat, ami a kezük ügyébe került felkapták és eldobták, így például egy brazil futballcipőt is, ami jelenleg a Puskás Intézet tulajdonában van. Győztest végül nem hirdettek a balhé végén, ám a visszaemlékezések szerint a magyar fiúk derekasan helyt álltak a pályán kívül is.

A balhéból zsákmányolt brazil futballcipő

A brazilokat az eset miatt rövidesen kiutasították Svájcból.

További hírek