Adventi kiállítás 14.

2020-12-11

Online sorozatunk következő részében a Barcelona sztárjának, Kubala Lászlónak nemzeti mezben lejátszott mérkőzéseit elevenítjük fel.

Kubala László Budapesten született, de nagyszülei révén szlovák gyökerekkel is rendelkezett. Így fordulhatott elő, hogy három különböző válogatottban is megfordult. 1946-ban a háború következtében, a besorozás elkerülése miatt, Pozsonyba költözött. Húsz évesen elvett egy szlovák lányt, így állampolgárságot is kapott nemsokára. A csehszlovák válogatottban hat meccsen négy gólt lőtt. 1948-ban, szintén a kötelező katonaság elől menekülve, visszatért Magyarországra. 

Magyar színekben mindössze háromszor szerepelt csak, és gólt nem szerzett. 1948. május 23-án debütált Albánia ellen, majd október 24-én folytatta Bukarestben Románia ellenében. Ennek a meccsnek az érdekessége, hogy Kubala és Puskás Ferenc, a két géniusz, mindketten a magyar csapatban játszottak, Puskás kezdőként mesterhármasig jutott, míg Kubala csereként jutott szóhoz a 46. perctől Hidegkuti Nándort váltva. Harmadik, és egyben utolsó szereplésére november 7-én került sor Bulgáriában, ám itt is lecserélték hatvanegy perc után.

A Románia – Magyarország (1–5) válogatott mérkőzés emlékérme, 1948. október 24.

1951-ben szerződött a Barcelonához. Két év múlva már a spanyol nemzeti csapatban is bemutatkozott: tizenkilenc fellépésén, tizenegyszer volt eredményes. Válogatott színekben Budapest-válogatott is volt, továbbá kétszer pályára lépett az Európa válogatottban, illetve négyszer a Katalán válogatottban is.

Labdarúgó pályafutását lezárva Kubala László edzőként folytatta a munkát. Harmincnégy éves edzői korszaka alatt, több mint kilenc klubcsapatot és két ország válogatottját irányította. Legnagyobb sikerét 1992-ben érte el, amikor a Barcelonában megrendezett olimpián, a spanyol csapat másodedzőjeként nyert aranyérmet.

További hírek