Adventi kiállítás 19.

2020-12-16

Online sorozatunk következő részében a Puskás-díj eddigi történetét elevenítjük fel.

2009. október 20-án Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) akkori elnöke Felcsúton jelentette be a Puskás-díj megalapítását. Az év legszebb góljáért járó rangos elismerést először 2009 decemberében a zürichi FIFA-gálán a portugál szupersztár, Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferencnétől.

A Puskás Ferencről elnevezett, a futballkaput és benne az üveglabdát formázó trófea eredeti másolata a Puskás Intézet birtokában van. A díjat a Puskás Akadémia-körút keretein belül nézhetik meg a látogatók.

 

Tavaly – első magyarként – Zsóri Dániel kapta, aki a legfiatalabb nyertes lett a Puskás-díj történetében. A fiatal támadó 2019. február 16-án DVSC játékosaként a Ferencváros ellen csereként beállva ollózott győztes gólt az utolsó pillanatban.

Az elmúlt években olyan világklasszisok nyerték meg a Puskás-díjat, mint a brazil Neymar, a svéd Zlatan Ibrahimovic, a kolumbiai James Rodríguez, vagy az egyiptomi Mohamed Szalah.

Az idei Puskás-díjat ma este a Best FIFA Football Awards elnevezésű online díjátadón osztják ki. A három versenyben maradt labdarúgó: az uruguayi Luis Suárez, a dél-koreai Szon Hung Min, illetve a szintén uruguayi Giorgian De Arrascaeta.

A három finalista gólját IDE kattintva tekintheti meg.

További hírek