Adventi kiállítás 4.

2020-12-01

Messi és Kocsis nélkül a Barcelona

Online sorozatunkban egy olyan különleges mérkőzést elevenítünk fel, melyen Kocsis Sándor sérülten vezette győzelemre a katalán sztárklubot.

Megnyugtató lehet a Ferencváros-szurkolóknak, illetve a magyar csapatoknak szorító futballbarátoknak, hogy Messi nem lesz ott a katalánok Ferencvárosi TC ellen készülő keretében. Ugyanis egy Messi-kaliberű játékos jól tudjuk, hogy egyedül is képes eldönteni egy mérkőzést. Hatvan évvel ezelőtt nyilván a Wolverhampton-szurkolók is örültek volna, ha az akkori Barcelona elleni mérkőzésükön nem lépett volna pályára a vendégeknél Kocsis Sándor. De „Kocka”, vagyis akkor már – ahogy a katalán szurkolók becézték – „Cabeza de Oro”, az „Aranyfejű” játszott, nem is akárhogyan…

Kocsis Sándorral a soraiban a Barcelona 1959-ben és 1960-ban első lett a spanyol bajnokságban, a nemzetközi porondon pedig a Vásárvárosok Kupáját nyerte meg 1960-ban. Az első számú európai kupában, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában ugyanúgy érdekelt volt a csapat: 1960. március 2-án az angol Wolverhampton Wanderers elleni negyeddöntő visszavágóján úgy győztek 5–2-re, hogy Kocsis Sándor egymaga négy gólt szerzett.

Pedig nem indult jól számára a találkozó: a mérkőzés elején megsérült, de nem kért cserét. A 30. percben megszerezte az első találatát, a játékrész végén pedig még egyet. A beszámolók szerint a szünetben a fájdalomtól elájult. A második félidőre csak beinjekciózást követően tudott kimenni, de ez sem akadályozta meg abban, hogy a 60., illetve a 74. percben is betaláljon. A mérkőzést követően derült ki, hogy mindezt törött vállal érte el!

További hírek