Az Aranycsapat újabb tagja az örök futballmezőkön

2017-10-09

Pár hónappal a 88. születésnapja után örökre lehunyta szemét az Aranycsapat csepeli kiválósága, Tóth II József, aki tizenkétszer viselhette a címeres mezt Puskásék csapattársaként. 

A kitűnő szélső elhunytáról családja informálta a Magyar Labdarúgó Szövetséget, amely saját halottjának tekinti a legendát.

Tóth II József neve összeforrt a csepeli labdarúgással, pályafutása során kizárólag a piros-kékek mezét viselte – összesen 296 bajnokin lépett pályára, melyeken 78 gólt szerzett. A remek szélső egyik letéteményese volt a klub legnagyobb sikerének, az 1958–59-es szezonban megnyert bajnoki címnek. Futballistakarrierje 1961-ben ért véget.

A nemzeti tizenegyben tizenkét alkalommal szerepelt, ott volt az 1954-es svájci világbajnokságon, ahol az NSZK 8–3-as, illetve a brazilok 4–2-es legyőzésének is részese volt – előbbin gólt is szerzett, csakúgy, mint a vébé előtti, Anglia ellen 7–1-re megnyert felkészülési találkozón a Népstadionban.

Tóth II József sikerekben gazdag labdarúgó-pályafutását számos díjjal honorálták: megkapta a Csepel örökös bajnoka címet, Budapest díszpolgára lett, szülőfalujában, Merseváton 2015 óta sportpálya viseli a nevét. A nagyszerű sportoló keresztlevele, oltási bizonyítványa, valamint csepeli bajnoki aranyérme is a Puskás Intézet tulajdonában van.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia megrendülten értesült a 2015-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is kiérdemlő egykori kiváló labdarúgó elhunytáról, tisztelettel adózik a nagyszerű sportember emléke előtt, és osztozik családja gyászában.

További hírek