Az Aranycsapat „tizenkettedik játékosa”

2021-02-04

Kilencvenkilenc éve született a magyar rádiózás legendája, Szepesi György.

Szepesi György 1922. február 5-én Budapesten született. Huszonhárom éves korától, 1945-től dolgozott a Magyar Rádió munkatársaként. A magyar labdarúgó-válogatottal és Puskás Ferenccel már egész korán kapcsolatba került, ugyanis első rádiós közvetítése egybeesett Puskás Ausztria elleni válogatottbeli debütálásával, 1945. augusztus 20-án.

Szepesi nevéhez számos újítás fűződött: az első rádiós körkapcsolás 1950-ben két egy időben megrendezett NB I-es mérkőzés közvetítésével kezdődött. Az ötletgazda Szepesi György volt. Az egyik riporter ő, a másik Gulyás Gyula, a két helyszín pedig Szombathely és Salgótarján volt. Ezzel megszületett a 20. század második felének legnépszerűbb rádiós sportműsora: a körkapcsolás. Egy évvel később már négy helyszínről ment felváltva a közvetítés.

Szepesi György interjút készít az Aranycsapat játékosaival; a kép jobb szélén Puskás Ferenc és Czibor Zoltán (Puskás Intézet)

Szepesi közvetítette az 1952-es Jugoszlávia elleni 2–0-ra megnyert olimpiai döntőt, majd az 1953. május 17-ei Olaszország–Magyarország Európa Kupa-mérkőzést. A 3–0-s magyar sikeren kívül, további sporttörténelmi érdekességeket is tartogatott a számunkra a találkozó: az Aranycsapat ezen a mérkőzésen futott ki először a jól ismert összeállításában, a válogatottban új játékrendszer került bemutatásra, és éppen itt történt meg a „keresztelő” is. Szepesi György ezen a találkozón találta ki az „Aranycsapat” elnevezést. Rádiós közvetítőmunkájának legemlékezetesebb pillanata Puskásék angliai 6–3-as győzelme, vagyis „évszázad mérkőzése” volt.

Szepesi György a válogatott tagjaival: Szepesi mellett Kocsis Sándor, Budai II László és a kép jobb szélén Puskás Ferenc (Puskás Intézet)

A Magyar Rádiónál később dolgozott osztályvezetőként, majd bonni tudósítóként is. 1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról, míg a labdarúgó-világbajnokságokon 1954-től 2010-ig munkálkodott – Szepesi közvetítette a z1954-ben elveszített világbajnoki döntőt is.

Szepesi György sajtóigazolványa 1975-ből (Puskás Intézet)

1979 és 1986 között a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökeként dolgozott. Többek között az ő komoly érdeme, hogy Puskás Ferenc 1981-ben, 25 éves emigráció után először tért haza Magyarországra. 1982 és 1994 között a FIFA végrehajtó bizottságában munkálkodott.

Pályafutása alatt számos díjat nyert: 1995-ben megkapta a NOB Olimpiai Érdemrend ezüst fokozatát, 2004-ben Prima Primissima díjjal jutalmazták, 2005-ben Budapest díszpolgárává avatták és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2012-ben a FIFA-érdemrendet is megkapta.

További hírek