Az út Madridig

2021-08-27

A Real Madrid „elfeledett” magyar játékosára emlékezünk.

Buzássy Ferenc iskolai bizonyítványa alapján 1909. augusztus 28-án született – más források szerint 1909. augusztus 24-én – Szelőcén.

Buzássy Ferenc iskolai bizonyítványa (Buzássy-hagyaték/Puskás Intézet)

A felvidék származású játékos itthon a VI. kerületi TC játékosa volt, majd a Budapesti Atlétikai Klubba igazolt, innen pedig a miskolci Attila FC-hez vezetett útja. 1935 nyarán a miskolci gárdától került a Real Madridhoz.

A Real Madrid három magyar játékosa. A Penalty című madridi spanyol képeslap címoldala (Buzássy-hagyaték/Puskás Intézet)

1935 őszén Buzássy Ferenc, Kelemen Vilmos és Alberti Gyula alkotta a spanyol fővárosi együttes magyar trióját. A kapus Alberti a Real Madrid első magyar labdarúgója volt. A hálóőr 1935 februárjában igazolt Madridba a debreceni Bocskai FC-től – s ezzel ő lett az első idegenlégiós kapus a habfehérek történetében. Hozzá csatlakozott Buzássy, valamint Kelemen Soroksárról. Mindketten Hertzka Lipót közvetítésével kerültek a madridi csapathoz – a klub a magyar edzővel nyerte első bajnoki címét 1932-ben.

A Nemzeti Sport augusztus 11-i száma

„Igaz, hogy a spanyolok nagyon lemérik a külföldi játékos tudását, mielőtt a csapatba beteszik, de én bízom benne, hogy az erőteljes Buzássy be fog válni” – Hertzka Lipót így nyilatkozott 1935. augusztus 11-én a Nemzeti Sportnak Buzássy Ferencről. A sport napilap tájékoztatása szerint szeptember 1-jén kiadta a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Kelemen és Buzássy játékjogát a spanyolnak.

A Nemzeti Sport 1935. szeptember 17-i száma

Nincsenek pontos statisztikák, hogy Buzássy hányszor lépett pályára a csapatban, de 1935 szeptemberében a Zaragoza ellen 1–0-ra megnyert bajnokin biztosan pályára lépett. „Buzássy nagyon jó benyomást keltett. Kitűnően kisportolt atléta, de úgy látszik inkább védő, mint támadó fedezetjátékos. Az első félidő végén Buzássy az ellenfél centere és centerhalfja hasbarúgta, hogy elájult és úgy kellett fellocsolni, éterrel magához téríteni. Ezért a II. félidőben szélsőhalfot játszott. Amikor a II. félidőben szélsőfedezetnek ment a sérülése után, ott még jobbat mutatott, mint középen” – idézi a madridi Diário sajtóorgánumot a Nemzeti Sport 1935. szeptember 17-én.

A Nemzeti Sport 1935. október 18-i száma

Egy hónappal később a Nemzeti Sportban Berkessy Elemér arról tudósít, hogy Buzássy a két honfitársa miatt nem játszhat, s távozott Madridból. November végén kiderült, mégis a habfehérek játékosa, de a spanyol szabályok miatt nem játszhat.

A Nemzeti Sport 1935. november 28-i száma

A sportújság szerint madridi kaland decemberben ért véget, miután Buzássy a Recreativo Granadához tudott igazolni.

A Nemzeti Sport 1935. december 8-i száma

(Borítókép: Somogyvári Csaba)

További hírek