Arany Pillanatok Dorogon

2024-05-23

Megnyílt a Puskás Intézet Aranycsapat kiállítása Buzánszky Jenő és Grosics Gyula városában.

Az Aranycsapat Anglia elleni legendás 7–1-es győzelmének 70. évfordulóján nyílt meg a Puskás Intézet Arany Pillanatok tárlata a Dorogi József Attila Művelődési Házban. A megnyitón a kiállítás fővédnöke Erős Gábor országgyűlési képviselő, korábbi FIFA-kerettag játékvezető-asszisztens szerint idén minden adott volt, hogy Buzánszky Jenő, Grosics Gyula és Puskás Ferenc örökségét Dorogon mutassák be. A képviselő elmondta, hogy ebben az évben ünnepeljük az 1954-es világbajnoki ezüstérem 70. évfordulóját, idén 110 éves a dorogi futballklub, Dorog 40 éve kapta meg a városi rangot, valamint a dorogi születésű Grosics Gyula 10 éve hunyt el. Erős Gábor kiemelte, az Aranycsapat játékosai igazi példaképek, akik játéktudásukkal küzdöttek a hazájukért és Dorogon igazán büszkék lehetnek, hogy ebben a legendás csapatban két labdarúgójuk: Buzánszky Jenő és Grosics Gyula is játszott.

Erős Gábor országgyűlési képviselő (fotó: Puskás Intézet)

Popovics György, a Komárom Esztergom vármegyei közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az Aranycsapat fontos része a büszke magyar történelemnek, ezért emlékeznünk kell rájuk. Az elnök elmesélte, hogy Buzánszky Jenővel az élete végén nagyon jó kapcsolatot ápolt, de Grosics Gyulát is személyesen ismerte. Popovics György örömét fejezte ki, hogy a vármegyébe megtekinthető az Aranycsapat-kiállítás és minden helyi fiatallal meg kell ismertetni ezt az egyedülálló örökséget.

Popovics György, a Komárom Esztergom vármegyei közgyűlés elnöke (fotó: Puskás Intézet)

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója elmondta, az Intézet azért jött létre 2011-ben, hogy ápolja az Aranycsapat játékosainak hagyatékát és azt bemutassa mindenhol a világban. Az igazgató elárulta, boldog, hogy Buzánszky és Grosics pályafutásának egykori színhelyén nyílt meg a tárlat, amelynek relikviáit a határon innen és túl, valamint Európa nagyvárosaiban kiállította már a Puskás Intézet.

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója (fotó: Puskás Intézet)

A kiállítást Tittmann János dorogi polgármester nyitotta meg. Az „Aranycsapat-családból” részt vett az eseményen Ifjabb Buzánszky Jenő, Bozsik Péter magyar bajnok edző, korábbi szövetségi kapitány, Grosics Edina és férje, Kiss Tamás, valamint a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) alelnöke, Berzi Sándor és Idősebb Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke.

Grosics Edina (fotó: Puskás Intézet)

Balról jobbra: Khéner László, az MLSZ vármegyei területi igazgatója, Tittmann János Dorog polgámestere, Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója, Bozsik Péter, Erős Gábor országgyűlési képviselő, Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, Id. Lomnici Zoltán, Ifj. Buzánszky Jenő, Grosics Edina, Kiss Tamás és Popovics György (fotó: Puskás Intézet)

A Puskás Intézet kiállítása június 23-ig látogatható a Dorogi József Attila Művelődési Házban.

További hírek