Aranyfej

2022-11-08

Kocsis Sándor, vagy becenevén „Aranyfej” a labdarúgó-világbajnokságok történetének harmadik legtöbb fejes gólját szerezte.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) a közelgő katari világbajnokság előtt sorra teszi közzé ranglistáit. Néhány napja a vb-ken a legtöbb fejest gólt szerzők listáját állították össze. Kocsis Sándor, az 1954-es világbajnokság gólkirálya 4 találattal, holtversenyben a harmadik. Kocsis a brazilok elleni negyeddöntőben és az uruguayiak elleni elődöntőben is két-két alkalommal bólintott pontosan.

Az IFFHS listája:

1. Miroslav Klose (német) 7 gól

2. Gerd Müller (német) 5 gól

3. Kocsis Sándor, Oldřich Nejedlý (csehszlovák), Andrzej Szarmach (lengyel), Tomáš Skuhravý (csehszlovák), Jürgen Klinsmann (német) 4-4 gól

Kocsis Sándor, aki csak egy világbajnokságon játszott, 11 találatával – holtversenyben Jürgen Klinsmannal – minden idők hatodik legeredményesebb játékosa a labdarúgó-világbajnokságok történetében. 

Frissítés: Az IFFHS mai új listáján szintén harmadik helyen szerepel Kocsis Sándor. Az egy világbajnokságon elért gól és gólpassz tekintetében csak a brazil Ademir (1950-ben 9 gól és 6 gólpassz) és a francia Just Fointane (1958-ban 13 gól és 2 gólpassz) előzi meg a magyar sztárt (1954-ben 11 gól és 2 gólpassz). Kocsissal holtversenyben harmadik a német Gerd Müller (1970-ben 10 gól és 3 assziszt), az ötödik pedig Puskás Ferenc egykori gall csapattársa, Raymond Kopa (1958-ban 3 gól és 8 gólpassz).

További hírek