Az FC Barcelona magyar csillaga

2022-08-23

Czibor Zoltán születésének 93. évfordulóján felidézzük elképesztő katalóniai teljesítményét.

Az olimpiai bajnok támadó 1929. augusztus 23-án született Kaposváron. Czibor itthon játszott Komáromban, a Ferencvárosi TC-ben, Csepelen és a Budapest Honvédnál. Az 1956-os forradalom és a szabadságharc leverése után Kocsis Sándorral és Puskás Ferenccel nem tért haza a kispestiek dél-amerikai túrájáról.

Fotó: Puskás Intézet

Czibor Zoltán – és Kocsis Sándor – 1958-ban igazolt az FC Barcelonához Kubala László közbenjárásával. A világbajnoki ezüstérmes játékos három éven át erősítette a katalán klubot. Ez idő alatt kétszer volt spanyol bajnok (1959-ben és 1960-ban), nyert spanyol kupát (1959-ben) és Vásárvárosok Kupáját (1958–1960-os kiírás). A VVK-döntő gólnélküli első felvonása után a második mérkőzésén Czibor Zoltán duplázott, a Barcelona pedig 4–1-re verte az angol Birmingham Cityt.

Fotó: Puskás Intézet

A magyar támadó az 1961-es Bajnokcsapatok Európa-kupájában döntőig jutott a Barcelonával. Cziborék a fináléban Guttmann Béla Benficájaval játszottak. A katalánok hiába vezettek Kocsis találatával, a portugálok fordítottak és 3–2-re nyertek. A második barcelonai gólt Czibor Zoltán szerezte, aki így Puskás Ferenchez hasonlóan eredményes volt olimpiai -, világbajnoki - és BEK-döntőben.

További hírek