Az egyedülálló kupagyőzelem

2022-06-23

A Ferencváros 1965. június 23-án győzte le a Vásárvárosok Kupája-döntőben a Juventust.

Az FTC a Vásárvárosok Kupája 1964–1965-ös kiírásában páratlan teljesítménnyel hódította el trófeát. A magyar klub az első körben a csehszlovák Spartak Brno együttesét, a második fordulóban az osztrák Wiener SC-t búcsúztatta. A nyolcaddöntőben Rátkai László és Fenyvesi Máté góljaival 2–1-re győzött az olasz fővárosban, a visszavágón pedig Albert Flórián találatával 1–0-ra verte az AS Romát.

Az 1965-ös Vásárvárosok Kupája-döntő emlékplakettje. (Fotó: Puskás Intézet)

A Ferencváros a negyeddöntőben Athletic Bilbaóval találkozott. A három meccses párharc első felvonásán Juhász István góljával 1–0-ra a Fradi nyert Budapesten, a visszavágón a baszkok győztek 2–1-re – a magyar gólt Varga Zoltán szerezte –, a harmadik találkozón pedig egy öngóllal és Fenyvesi duplájával 3–0-ra diadalmaskodott a magyar csapat.

1964/1965-ös Vásárvárosok Kupája-elödöntő, 1. mérkőzés, Manchester United – FTC (3–2) műsorfüzete. (Fotó: Puskás Intézet)

A legjobb négy között ismét három mérkőzés következett. Az Old Traffordon 3–2-re verte a Manchester United a Fradit – Novák Dezső és Rákosi Gyula lőtte góljainkat –, a visszavágón Novák büntetőjével 1–0-ra győzött az FTC, s ezzel kiharcolta a harmadik meccset, majd a Népstadionban Karába János és Fenyvesi vezérletével 2–1-es sikernek örülhettek a magyarok. A Ferencváros a döntőben a Juventusszal játszott Torinóban.

Vásárvárosok Kupája, DÖNTŐ, 1965. június 23.

JUVENTUS FC (olasz) – FERENCVÁROSI TC 0–1 (0–0)

Torino, Stadio Comunale, 30 ezer néző V.: Dienst Gottfried (svájci)

JUVENTUS: Anzolin Roberto – Gori Adolfo, Castano Ernesto, Sarti Benito, Bercellino Giancarlo, Leoncini Gianfranco, Stacchini Gino, del Sol Luis, Combin Nestor, Mazzia Bruno, Menichelli Giampaolo. Vezetőedző: Herrera Heriberto.

FTC: Géczi István – Novák Dezső, Mátrai Sándor, Horváth László, Juhász István, Orosz Pál, Karába János, Varga Zoltán, Albert Flórián, Rákosi Gyula, Fenyvesi Máté. Vezetőedző: Mészáros József.

Gólszerző: Fenyvesi (74.)

Fenyvesi Máté gólja a Juventus ellen:

(A Borítóképen Mátrai Sándor és a Vásárvárosok Kupája trófeája.)

További hírek