Az első kupadöntős

2024-05-13

Az MTK hatvan évvel ezelőtt első magyar klubcsapatként játszott nemzetközi kupadöntőben.

1960-ban indult útjára – többek között Barcs Sándor javaslatára – a második legrangosabb európai kupasorozat, vagyis a Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK). A sorozat 1963–1964-es kiírásában először fordult elő, hogy magyar klubcsapat nemzetközi kupadöntőbe jutott (nem számítva a Közép-európai Kupát és a Bajnokok Tornáját). A bravúrt az MTK érte el fantasztikus menetelésével hatvan évvel ezelőtt. A gárda a KEK-selejtező első találkozóján Sándor Károly góljával 1–0-ra verte a szófiai Slaviát hazai pályán, majd Bulgáriában 1–1-es döntetlent ért el. A nyolcaddöntőben a keletnémet Motor Zwickau együttesét búcsúztatta, miután az NDK-ban meglepetésre 1–0-ra kikapott, de a visszavágón Kovács Ferenc büntetőjével és Bödör László pontos befejezésével 2–0-ra diadalmaskodott. Az MTK a negyeddöntőben a török Fenerbarchét ejtette ki három mérkőzésen: a Hungária körúti stadionban 2–0-ra győzött a magyar csapat, az isztambuli visszavágón a török együttes nyert 3–1-re, majd a római újrajátszás során Kuti István találatával az MTK jutott az elődöntőben.

Kovács Imre játékosként olimpiát nyert az Aranycsapattal, vezetőedzőként pedig ő jutatta el a KEK-elődöntőig az MTK-t. Azonban a Celtic elleni vereség után lemondott és a fináléba jutás alkalmával már nem ő, hanem Volentik Béla ült a kispadon. (Fotó: Puskás Intézet)

A legjobb négy között a skót Celtic várt Sándor Károlyékra. A glasgow-i meccsen 3–0-ra győzött a hazai csapat, a visszavágón az MTK csodát tett. Az együttes már új vezetőedzővel, Volentik Bélával fogadta az ellenfelet és Kuti duplájával, Vasas Mihály tizenegyesével, illetve Sándor góljával 4–0-ra verte a Celticet. Ezzel bejutott a fináléba, ahol a Sporting Lisszabonnal csapot össze. 

Az 1964. május 13-i KEK-döntő programfüzete (fotók: Puskás Intézet)

A portugál csapat az olasz Atalanta, a ciprusi APOEL Nicosia, az angol Manchester United és a francia Olympique Lyon kiejtésével jutott el a döntőit, amelyet 1964. május 13-án rendeztek Brüsszelben. A 3–3-ra végződő meccs után két nappal jött az újrajátszás, amelyet Antwerpenben a lisszaboni együttes nyert meg 1–0-ra, így pedig elhódította máig egyetlen nemzetközi trófeáját.

A Sporting Lisszabon ajándéka az MTK-nak a döntő 50. évfordulójára (fotó: Puskás Intézet)

KEK-döntő, 1964. május 13.

Brüsszel, Heysel Stadion, 3200 néző, v.: Lucien Van Nuffel (belga)

MTK – Sporting Lisszabon 3–3 (1–1)

MTK: Kovalik Ferenc – Keszei György, Danszky József, Jenei István, Nagy István, Kovács Ferenc, Sándor Károly, Vasas Mihály, Bödör László, Kuti István, Halápi István, Vezetőedző: Volentik Béla

Sporting:  Joaquim Carvalho –  Pedro Gomes, Alexandre Baptista, José Carlos, João Morais, Fernando Mendes, Géo Carvalho, Mascarenhas, Osvaldo da Silva, Ernesto Figueiredo, Bé. Vezetőedző: Anselmo Fernandez

Gólszerzők: Sándor (20., 72.) Kuti (70.), ill. Mascarenhas (41.), Figueiredo (48., 82.)

KEK-döntő, újrajátszás, 1964. május 15.

Antwerpen, Bosuilstadion, 13 ezer néző, v.: Gérard Versyp (belga)

Sporting Lisszabon – MTK 1–0 (1–0)

Sporting:  J. Carvalho –  Pedro Gomes, Baptista, José Carlos, João Morais, Fernando Mendes, Géo Carvalho, Mascarenhas, Osvaldo da Silva, Figueiredo, José Pérides. Vezetőedző: Anselmo Fernandez

MTK: Kovalik – Keszei, Danszky, Jenei, Nagy I., Kovács, Sándor K., Vasas, Bödör, Kuti, Halápi Vezetőedző: Volentik.

Gólszerző: Morais (20.)

(Borítókép: Sándor Károly szerzi meg csapata harmadik a 1964. május 13-i KEK-döntőben, fotó: Képes Sport, 1964. május 19., 21. évf., 21. szám.)

További hírek