Az első siker az Anfield Roadon

2023-01-09

55 éve a Ferencvárosi TC 1–0-ra győzött – első és eddig egyetlen magyar csapatként – a Liverpool világhírű stadionjában.

Az 1967–1968-as Vásárvárosok kupája 3. fordulóban az FTC a Liverpoollal került össze. A zöld-fehérek 1967. november 28-án Katona Sándor találatával 1–0-ra verték az angol sztáralakulatot a Népstadionban. Így a magyar csapat egygólos előnnyel utazhatott az Anfield Roadra.

Az 1968. január 9-i Liverpool – FTC Vásárvárosok kupája-mérkőzés programfüzet borítója. (Fotó: Puskás Intézet)

A Ferencvárosi TC Branikovits László 20. percben szerzett góljával 1–0-ra nyert az angliai visszavágón, s ezzel 2–0-s összesítéssel kiejtette a Liverpoolt. A Fradi az első és máig egyetlen magyar csapatként tudott győzni az Anfield Roadon. Az FTC az 1967–1968-as szezonban egészen a döntőig menetelt a Vásárvárosok kupájában. A Liverpool legyőzése előtt a búcsúztatta a román FC Arges Pitesti gárdáját és a spanyol Real Zaragozát. A Liverpool elleni sikert követően a negyeddöntőben a baszk Athletic Bilbaót, a legjobb négy között pedig az olasz Bolognát múlta felül. Az FTC a finálé első mérkőzésén a Leeds Unitedtól kapott ki 1–0-ra, majd gól nélküli döntetlent játszott a budapesti visszavágón.

Az 1968. január 9-i Liverpool – FTC Vásárvárosok kupája-mérkőzés kezdőcsapatai a programfüzetben. (Fotó: Puskás Intézet)

„Emlékszem, hogy az első mérkőzésen Albert Flórián nélkül győztünk egy góllal a Népstadionban. Flóri, a friss aranylabdásunk sajnos a Liverpool elleni visszavágón sem játszhatott. A második meccs előtt az egygólos előnyünk ellenére a Liverpool számított esélyesebbnek. Branikovits Laci, akit sokan Albert Flóri hasonmásának tartottak remekül játszott. Ő kapott lehetőséget a sérült Flóri helyett és ezt győztes góllal hálálta meg. Kemény mérkőzés volt és nagyon meg kellett izzadnunk a sikerért az Anfielden” – emlékezett vissza a Fradi győzelmére az egyik korábbi főszereplő, a 41-szeres magyar válogatott Rákosi Gyula.

Vásárvárosok kupája, 3. forduló, 2. mérkőzés, 1968. január 9.

LIVERPOOL FC – FERENCVÁROSI TC 0–1 (0–1)

Liverpool, Anfield Road, 54 ezer néző, v.: Gerhard Schulenburg (nyugatnémet)

Liverpool: Tommy Lawrence – Chris Lawler, Gerry Byrne, Tommy Smith, Ron Yeats, Emlyn Hughes, Ian Callaghan, Roger Hunt, Strong Geoff, Ian St. John, Peter Thompson. Vezetőedző: Bill Shankly

FTC: Takács Béla – Novák Dezső, Páncsics Miklós, Havasi Sándor, Juhász István, Szűcs Lajos, Szőke István, Varga Zoltán, Branikovits László, Rákosi Gyula, Katona Sándor. Vezetőedző: Lakat Károly

Gólszerző: Branikovits (20.)

Az FTC győztes gólja az Anfield Roadon:

A két gárda az 1967–1968-as mérkőzések után még két párharcot vívott a nemzetközi kupákban. Az 1970–1971-es Várvárosok kupája 1. fordulóból 2–1-s összesítéssel a Liverpool jutott tovább (az Anfield Roadon 1–0, a Népligetben 1–1). Majd az 1974–1975-ös Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK-ben) a 2. körben találkozott a két csapat: a liverpooli 1–1 után gólnélküli döntetlent ért el Budapesten az FTC, s ezzel továbbjutott. Érdekesség, hogy a Ferencvárosi TC története második liverpooli kiejtése után is fináléig jutott – az 1975-ös KEK-döntőben a szovjet sztárcsapat, a Dinamo Kijev 3–0-ra verte a Fradit.

(A Ferencvárosi TC csapata az 1968. január 9-i Liverpool FC – FTC Vásárvárosok kupája-mérkőzés programfüzetében.)

További hírek