Az utolsó arany

2022-10-26

Magyarország 54 éve nyerte meg labdarúgásunk történetének harmadik olimpiáját.

1968-ban címvédőként érkezett a magyar válogatott a mexikói ötkarikás játékokra. Az október 13. és október 26. között zajló olimpiai tornán a mieink a C-csoportba kerültek Ghána, Izrael és Salvador társaságában. Az olimpia előtt a csapat egyik legjobbja, Varga Zoltán elhagyta Mexikót – és a magyar válogatottat. 

Az olimpiai magyar válogatott üdvözlőlapja. (Fotó: Puskás Intézet)

Nemzeti csapatunk az első meccsen Menczel Iván, Dunai Antal, Fazekas László és Sárközi István góljaival 4–0-ra verte Salvadort. Aztán 2–2-es döntetlent játszott Ghánával – együttesünkből Menczel és Dunai volt eredményes –, majd Dunai Antal duplájával 2–0-ra legyőzte Izraelt, s ezzel csoportgyőztesként jutott az egyenes kieséses szakaszba.

Belépőjegy az 1968-as olimpiai döntőre. (fotó: Puskás Intézet)

Válogatottunk a negyeddöntőben Szűcs Lajos találatával 1–0-ra nyert Guatemala ellen, a legjobb négy között Japánt verte 5–0-ra Szűcs mesterhármasával és Novák duplájával.

Menczel Iván olimpiai diplomája. (Fotó: Puskás Intézet/Menczel-hagyaték)

A magyar csapat a mexikóvárosi döntőben 4–1-re nyert Bulgária ellen, a mienktől Dunai Antal duplázott, valamint Menczel Iván és Juhász István vette be a bolgár kaput. A mérkőzésen kemény, sokszor durvaságig fajuló szabálytalanságok történtek, ezért a játékvezető három bolgár játékost és a negyedik gólunk szerzőjét, Juhászt kiállította. A sikerrel hazánk harmadszorra lett olimpiai bajnok férfi labdarúgásban.

(Borítókép: Az olimpiai döntő hőse, Menczel Iván, aki előbb egyenlített, majd kiosztott két gólpasszt a bolgárok ellen.)

További hírek