Bajnokcsapatok IV.

2021-06-15

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben relikviáink segítségével bemutatjuk a magyar bajnokcsapatokat. A negyedik részben a 136 éve alapított Újpesttel foglalkozunk.

Az Újpesti Torna Egyletet 1885. június 16-án alapították sportolni vágyó újpesti fiatalok. Az újonnan megalakult klub jelszava: „Épség, Erő, Egyetértés” lett. Az egyesület színeinek pedig a lila-fehéret választották. Kezdetben a szertorna, a vívás és az atlétika jelentette az Újpesti Torna Egylet tevékenységét. A labdarúgás 1899-ben honosodott meg Újpesten. Hazánkban 1901-ben indult útjára a Nemzeti Bajnokság, ahol az Újpest a másodosztályba kapott besorolást. A klub labdarúgócsapata 1905-ben lépett fel az első osztályba, ahonnan az 1910–11-es bajnokság végén kiesett, majd egy év múlva újra visszajutott az élvonalba.  Azóta a csapat  az élvonalban szerepel.

 

Deák Bamba újpesti futballcipőcskéje (Puskás Intézet)

Az Újpestben számos kiváló játékos futballozott. A teljesség igénye nélkül: az egyesület stadionjának névadója, Szusza Ferenc, aki a legtöbb élvonalbeli mérkőzést játszotta a klub színeiben. Az 1938-as világbajnoki ezüstérmes Zsellengér Gyula, az Aranycsapatból Tóth Mihály, az 1962-es KEK-gólkirály Görőcs János, az olimpiai bajnok Bene Ferenc, vagy a 45-szörös magyar válogatott Törőcsik András.

Az UTE Baráti kör Puskás Ferenc 75. születésnapjára küldött oklevele (Puskás Intézet)

Az újpesti labdarúgó-szakosztály 1999-ig az egyesület keretein belül működött, ám 22 éve az Újpest FC kikerült az UTE fennhatósága alól, s gazdasági társaság formájában folytatta működését. Az akkor csőd szélén álló labdarúgó-szakosztály ma már gazdaságilag teljesen önálló futballklubként, Újpest FC néven működik.

(A borítóképen Deák „Bamba” Ferenc újpesti zászlója.)

További hírek