Brazília büszkesége

2021-05-11

Húsz éve hunyt el Puskás Ferenc madridi csapattársa, a kétszeres világbajnok Didi.

A kiváló középpályás 1928. október 8-án született a brazíliai Campos dos Goytacazes-ban. Didi pályafutása során számos ismert brazil klubban szerepelt, mint a Botafogo, a Fluminense, vagy a São Paulo. Az 1959–1960-as szezonban  Puskás Ferenc csapattársaként a Real Madridban játszott. Didi valódi sztárként, a világbajnok brazil válogatott alapembereként érkezett a spanyol fővárosba. Azonban a nagy reményekkel igazolt brazil klasszis nem tudott alkalmazkodni a gyorsabb spanyol stílushoz. Ráadásul nem igazán jött ki a királyi gárda kiválóságával, Alfredo Di Stéfanóval sem. Bár 1960-ban BEK-győztes lett a Real Madriddal, de a források szerint 19 mérkőzésen csupán 6 gólig jutott a csapatban. Később elismerte, hogy nem szeretett Spanyolországban játszani.

 

A balhéból zsákmányolt brazil futballcipő (Puskás Intézet)

A brazil szempontból csúfosan végződött első tornája után Didi – Pelével az oldalán – 1958-ban és 1962-ben megnyerte a világbajnokságot. Mindkét finálét végigjátszotta, sőt Az 1958-as vb-n az ő góljával fordított az elődöntőben Brazília Franciaország ellen, s győzött végül 5–2-re.

Didi visszavonulását követően edzőként dolgozott. Irányította többek között a perui válogatottat, az argentin River Platet, a török Fenerbachét, illetve Brazíliában a Fluiminense, Cruzeiro és a Botafogo együtteseit. Edzői karrierje során nyert török bajnokságot, szaúd-arábiai bajnokságot, perui bajnokságot, elhódította a Török Kupát, a Török Szuperkupát, valamint a Szaúd-arábiai Kupát.

A brazil legenda 72 évesen, 2001. május 12-én távozott az élők sorából.

(A borítóképen Didi, Di Stéfano és Puskás Ferenc a Real Madrid mezében.)

További hírek