Bamba

2024-01-16

102 évvel ezelőtt született a 20-szoros magyar válogatott kiválóság , Deák Ferenc, becenevén „Bamba”.

Deák Ferenc 1922. január 16-án Budapesten látta meg először a napfényt. A szárnyait Pestszentlőrincen, a Szentlőrinci AC-ben kezdte bontogatni. A klub játékosaként 1945. szeptember 23-án a Pécsi VSK elleni idegenbeli bajnokin játszotta első NB I-es mérkőzését. A csapata 4–2-es vereséget szenvedett, azonban együttese mindkét gólját ő szerezte. Elképesztő formáját az egész szezonban megőrizte, 34 bajnokin 66 találatot ért el. Ezzel nemcsak az 1945–1946-os NB I-es idény gólkirálya lett, de máig megdöntetlen Európa-csúcsot állított fel. Ezt a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) is elismerte, s az 1997-es müncheni gálán az Évszázad gólkirálya címmel tüntették ki. „Bamba” az 1946–1947-es évadban ismét a magyar bajnokság gólkirályának bizonyult 48 találattal.

Deák Ferenc (felső sorban balról az első) a Ferencvárosi TC csapatában. (Fotó: Puskás Intézet/Deák-hagyaték)

Deák Ferenc 1947-ben igazolt át a Ferencvárosi TC-hez, ahol folytatta a gólok gyártását. Az 1948–1949-es idényben megnyerte az NB I-et a zöld-fehér gárdával, a bajnoki aranyéremhez 59 tálalattal járult hozzá. Ezzel harmadszorra is a magyar élvonal gólkirálya lett.

Deák Ferenc FTC zászlója. (Fotó: Puskás Intézet/Deák-hagyaték)

1950-ben a kommunista államhatalom nyomására kénytelen volt elhagyni a Ferencvárost, s a rivális Újpesthez igazolni, hogy elkerülje a börtönbüntetést. Egy balatoni mulatozás során két ÁVH-s tisztettel került összetűzésbe, mert elkezdte énekelni a Fradi-indulót. Az ügyet elsimították, de választás elé állították: börtön, vagy a Belügyminisztérium csapata. Utóbbit választotta, a zöld-fehér klub szurkolói pedig árulónak tekintették, mert az ügyet szigorúan titokban tartották.A lila-fehéreknél töltött négy éve alatt sem hagyta abba a gólok termelését, hiszen 77 fellépésén 53 gólt szerzett. Deák Feren a játékos-pályafutásának utolsó éveit a VM Egyetértésnél, a Bp. Spartacusnál, illetve a Siófokon töltötte.

Deák Ferenc válogatott emlékgyűrűje. (Fotó: Puskás Intézet/Deák-hagyaték)

„Bamba” a magyar labdarúgó-válogatottban kevesebb lehetőséget kapott, mindössze hússzor ölthette magára a címeres mezt. Azonban, ha játszott, akkor eredményesen tette mindezt, összesen huszonkilencszer zörgette meg az ellenfelek hálóját 1946 és 1949 között. A legendás támadó 1947-ben Balkán-kupát nyert a nemzeti csapattal, illetve a részese volt az 1948–1953 közötti zajló Európa-kupa-győzelemnek.

Deák Ferenc az IFFHS 1997-es müncheni gáláján. (Fotó: Puskás Intézet/Deák-hagyaték)

A legendás támadó 76 évesen, 1998. április 18-án Budapesten hunyt el.  A hagyatékát a Puskás Intézet őrzi és mutatja be kiállításokon. Intézetünk 2022-ben, Deák Ferenc születésének 100. évfordulóján a Fradi Múzeummal közös kiállítással ünnepelte a nagyszerű támadó életművét.

További hírek