Bamba 100!

2022-01-15

A Puskás Intézet és Fradi Múzeum közös emlékkiállítással ünnepli Deák „Bamba” Ferenc születésnapjának 100. évfordulóját.

Szinte hihetetlen, de Deák Bamba minden jelentősebb csapatában több gólt szerzett, mint ahány meccsen pályára lépett: csak a bajnokságban, a Szentlőrinc színeiben 184 meccsen 352-szer, az FTC-ben 83 mérkőzésen 121-szer, a Bp. Dózsában 99 találkozón 108-szor, a Bp. Spartacusban 48 meccsen 52-szer volt eredményes.

A kiállítás megnyitóján Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója a rendelkezésünkre álló Deák-relikviákról beszélt, megemlítve az FTC-hez köthető további nagyon értékes gyűjteményt, amelyet szeretnének még egy közös kiállításon bemutatni a szurkolóknak. 
Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője elmondta, reggel közösen koszorúztak a száz éve született labdarúgó sírjánál a Farkasréti Temetőben. Példaértékűnek nevezte az együttműködést a Puskás Intézettel, úgy gondolja, méltó módon emlékeznek „Bambára”.

Szöllősi György, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete, méltatta Deák Ferenc életútját, megosztott néhány anekdotát a kiváló csatárról, valamint Puskáshoz fűződő jó kapcsolatáról.

A kiállítást Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, aki felidézte, hogyan került Deák Újpestre  - amelyet 1950-ben a börtön helyett választott, miután megütött egy ÁVH tisztet -  de így legalább még évekig látták játszani a szurkolók.

A megnyitón vendégként olyan korábbi kiváló FTC-játékosok voltak jelen, mint Friedmanszky Zoltán, Rákosi Gyula, Bánki József, Keller József vagy Telek András, de Jónyer István és Kopeczky Lajos mellett, Deák Ferenc két fia is részt vett az eseményen.

A kiállítás február 16-ig látogatható a Fradi Múzeumban.

(Borítókép: www.nso.hu/Földi Imre)

További hírek