Bellingham, Kubala, Puskás és a többiek

2024-04-22

A Real Madrid angol középpályása is csatlakozott Kubala László és Puskás Ferenc társaságához, akik egy bajnoki esztendőn belül oda-vissza gólt szereztek el Clasicón.

Vasárnap este a Real Madrid Jude Bellingham 91. percben talált be Ter Stegen kapujába, amellyel Puskás Ferenc egykori csapata 3–2-re legyőzte az FC Barcelonát a Santiago Bernabéu Stadionban. Így a „királyi gárda” 6 fordulóval a bajnokság vége előtt 11 ponttal vezet az „örök riválisa” előtt, s gyakorlatilag megnyerte a spanyol ligát. A bajnokság első klasszikusán a Real Madrid szintén a mérkőzés utolsó pillanataiban fordított, a barcelonai meccsen is Bellingham volt a nyerő ember. A középpályás duplájával 2–1-re verte a katalán gárdát a Real Madrid a barcelonai Olimpiai Stadionban. Bellingham ezzel csatlakozott Kubala László és Puskás Ferenc társaságához, akik egy bajnokságon belül Barcelonában és Madridban is gólt szereztek el Clasicón. Erre csupán 37 játékos volt képes 1929 óta a 188 spanyol bajnokságban rendezett El Clasicón. (Viszonyításképpen a névsorban olyan legendás támadókat nem találhatunk meg mint Diego Maradona, Emilio Butragueño, Francisco Gento, Raúl González Blanco, az aranylabdás Luis Suárez  Rivaldo, vagy Ronaldo.

Kubala László és Puskás Ferenc az el Clasicón (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A magyarok világsztárok közül Puskás Ferenc hetven évvel ezelőtt, az 1963–1964-es idényben boldogította a Real Madrid szurkolóit. 1963. december 15-én mesterhármast jegyzet és a „királyi gárda” 4–0-ra kiütötte Barcelonát, majd 1964. március 30-án a Nou Campban szerzett győztes gólt, így a „királyiak” 2–1-re nyertek.

Puskás Ferenc a Real Madrid 1963–1964-es kezdőcsapatában (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Kubala a Barcelona játékosaként az 1960–1961-es szezonban tört borsot Puskásék orra alá, de mégsem lehetett elégedett. A katalánok magyar kiválósága 1960. december 4-én a Nou Campban volt eredményes az 5–3-ra elveszített derbin, majd 1961. március 26-án a 3–2-es madridi siker során köszönt be. Érdekesség, hogy Kubala minkét meccsen a 89. percben talált be.

Kubala László az FC Barcelona mezében (Fotó: Puskás Intézet/Kubala-hagyaték)

A párharc történetben elsőként a Real Madrid játékosai, Gaspar Rubio és Jaime Lazcano talált be az 1929–1930-as idényben mindkét bajnokin. A Barcelona labdarúgói közül Josep Escolà szerzett gólt oda-vissza az 1934–1935-os bajnokságban. Erre legtöbbször, négyszer Alfredo di Stéfano volt képes, őt követi három szezonnal Lionel Messi. Egyébként az argentin játékos 2017–2018-as teljesítménye óta Jude Bellingham az első, aki feliratkozott Barcelonában és Madridban is az eredményjelzőre.

További hírek