Boldog születésnapot, Bozsik Péter!

2022-10-30

61 éves a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Cikkünkben különleges fotókat mutatunk be Bozsik Péter gyermekkoráról.

Az Aranycsapat legendájának, Bozsik Józsefnek a fia 1961. október 30-án született Budapesten. Édesapját korán elveszítette, mindössze 17 éves volt, amikor a zseniális középpályás 1978. május 31-én elhunyt.

A Bozsik család ünnepel. (Fotó: Puskás Intézet/Bozsik-hagyaték)

Bozsik Péter játékosként a Pénzügyőr gárdájában szerepelt a másod- és harmadosztályban. Edzői karrierjét is a II. kerületi csapatnál kezdte. Első kiugró eredményét a Vasasnál érte, a 2000–2001-es szezon közben vette át az angyalföldi együttes irányítását, amelyet bajnoki bronzéremig vezetett. Bozsik a következő idényben már Zalaegerszegen dolgozott. A ZTE-vel 2002-ben megnyerte az NB I-et és a Bajnokok Ligája-selejtezőben 1–0-ra legyőzte a Manchester Unitedet a Puskás Ferenc Stadionban.

Bozsik József és Bozsik Péter. (Fotó: Puskás Intézet)

2006-ban nevezték ki a magyar válogatott szövetségi kapitányának, ezzel édesapja nyomdokaiba lépett, hiszen Bozsik József is irányította a nemzeti csapatot. 

Bozsik József fiával focizik. (Fotó: Puskás Intézet/Bozsik-hagyaték)

Bozsik Péter irányította még a Szombathelyi Haladást, a Sárisáp-TASK-ot, a Tatabányát és Komárom VSE-t. Jelenleg az M4 SPORT szakértője és rendszeres résztvevője a Puskás Intézet eseményeinek.

Isten éltesse, Bozsik Pétert!

(Borítókép: Bozsik Péter a Puskás Intézet 2019-es tusnádfürdői kerekasztal-beszélgetésén.)

További hírek