Boldog születésnapot, Pelé!

2022-10-23

82 éves a háromszoros világbajnok brazil legenda.

Pelé 1940. október 23-án született a Três Coraçõesben. Szülővárosában, a Bauru AC-ben kezdett futballozni 1952-ben. Négy évvel később igazolta le a Santos, ahol már 15 évesen debütált a felnőtt csapatban. A Santos gárdájával hatszor nyert brazil bajnokságot, São Paulo állami bajnokságot pedig tízszer. Dél-Amerika legjelentősebb trófeáját, a Libertadores-kupát 1962-ben és 1963-ban emelhette magasba – a ’62-es finálé harmadik meccsén duplázott Guttman Béla csapata, a Penarol ellen, a ’63-as döntő második találkozóján pedig az ő góljával győzött 2–1-re a brazil együttes a Boca Juniors ellen. Világkupa-győzelmet szintén kétszer ünnepelhetett: 1962-ben a Benfica elleni első mérkőzésen duplázott, majd a lisszaboni visszavágón mesterhármast ért el. Egy évvel később az AC Milan elleni három találkozó során kétszer is duplázott.

Puskás Ferenc és Pelé. (Fotó: Puskás Intézet).

Pelé a brazil válogatottban tizenhat évesen mutatkozott be, 1957 és 1971 között 92 alkalommal lépett pályára a selecaóban. A címeres mezben szerzett 77 góljával Pelé a nemzeti csapat legeredményesebb játékosa. A „Fekete Gyöngyszem” a labdarúgás történetének egyetlen, háromszoros világbajnok játékosa, az 1958-as döntőben kétszer volt eredményes Svédország ellen, 1970-ben pedig ő lőtte az első brazil gólt Olaszországnak.  1975-ben igazolt az Amerikai Egyesült Államokba. A New York Cosmos csapatával 1977-ben megnyerte az amerikai bajnokságot. A brazil legenda ezután vonult vissza.

Puskás Ferenc és Pelé. (Fotó: Puskás Intézet)

Pelé jó barátságot ápolt Pusksás Ferenccel. A magyar labdarúgó-válogatott gólrekorderével először 1959-ben találkozott a Real Madrid – Santos (5–3) mérkőzésen. A két világsztár több gálamérkőzésen játszott együtt és több futballeseményen találkoztak. A két futballóriás egyik kedvenc közös pillanata az volt, amikor egy ausztráliai nyári táborban – ahol mindketten oktatóként vettek részt – Puskás olyan bemutatót tartott a helyi gyerekeknek, amitől mindenkinek leesett az álla. Pelé elmondása szerint ezután mindenki számára egyértelművé vált, hogy az alacsony, enyhén pocakos Puskás miért is minden idők egyik legnagyobb futball-legendája. Pelé szerepelt a Puskás Ferencről szóló PUSKÁS HUNGARY dokumentumfilmben.

Isten éltesse, a Fekete Gyöngyszemet!

További hírek