Bukovi Marci bácsi

2024-02-11

Harminckilenc éve hunyt el a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya, Bukovi Márton.

Bukovi Márton 1903. december 1-jén Budapesten jött a világra. Játékos-pályafutása a fővárosi Ékszerészeknél indult, majd az olasz fővárosban, Rómában játszott. 1926-ban, a profizmus hazai bevezetése után, hazatért a Ferencvároshoz. A klubbal háromszor volt magyar bajnok, háromszor nyert Magyar Kupát és egyszer örülhetett Közép-európai Kupa-győzelemnek. A zöld-fehéreket 1933-ig erősítette, ezután 1934-ben francia bajnokságot és francia kupát nyert az FC Séte labdarúgójakén. Bukovi 1926 és 1930 között 12 alkalommal szerepelt a magyar labdarúgó-válogatottban. A játékot 1935-ben fejezte be.

Bukovi Márton (felső sorban balról az első) az MTK vezetőedzőjeként. (Fotó: Puskás Intézet/Gellér Sándor-hagyaték)

Visszavonulása után szakvezetőként dolgozott, először Zágrábban látott el feladatokat, a Dinamo Zágráb csapatával (pontosabban a klub elődjével) kétszer végzett a tabella élén a jugoszláv bajnokságban, egyszer pedig a horvát bajnokságban. Ezenfelül a horvát kupát is megnyerte a zágrábi együttessel. Bukovi Márton Magyarországon az MTK-t irányította elsőként, az együttesnél két ízben dolgozott a pályafutása során. A csapattal háromszor nyert magyar bajnokságot és egyszer volt kupagyőztes, valamint érdekesség, hogy a klubnál játékosa volt a fia, Gábor. A legendás szakember dirigálta itthon az Újpestet, a Diósgyőrt és a Nyíregyházát. Edzői karrierje utolsó sikereit Görögországban az Olympiakosz kispadján érte el, a gárdájával kétszer ünnepelhetett bajnoki címet. A görög klubnál az Aranycsapat kiválósága, Lantos Mihály volt a segítője.

A magyar labdarúgó-válogatott tagjai által küldött képeslap Oslóból, az 1957. június 12-i Norvégia – Magyarország (2–1) vb-selejtezőről, Bukovi Márton aláírásával. (Fotó: Puskás Intézet)

Bukovi Márton egy évig irányította a magyar labdarúgó-válogatottat. 1956 nyarán Sebes Gusztávot váltotta a nemzeti csapat élén. Rövid szövetségi kapitánysága alatt a válogatott 8 találkozón 6-szor győzött, 1-szer ért el döntetlent és 1-szer szenvedett vereséget. Első meccsén a mieink a Népstadionban 4–1-re verték Lengyelországot. Érdekesség, hogy ez volt Puskás Ferenc utolsó hazai fellépése a magyar válogatottban. Marci bácsi, ahogyan becézték, 82 esztendős korában, 1985. február 11-én halt meg.

További hírek