Csillagos ötös

2021-01-22

Puskás Ferenc napra pontosan hatvan esztendeje ért el mesterötöst a spanyol bajnokságban.

1961. január 22-én a Real Madrid az Elche FC-t fogadta a spanyol élvonalban. Az 1960–61-es szezonban a BEK-címvédő már novemberben búcsúzott a legrangosabb európai kupasorozattól, ezért Puskásék a bajnokságban próbáltak javítani.

Az Elchét tizenhat veretlenül megvívott bajnoki után fogadta a „királyi gárda”. A találkozónak a Real Madrid volt a toronymagas esélyese, s a madridiak nem is hibáztak. A fővárosiak Puskás Ferenc vezérletével 8–0-ra győztek, a legendás magyar labdarúgó pedig öt gólig jutott. Puskás a harmadik, ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik habfehér gólt szerezte – rajta kívül a brazil Canário és duplázó Alfredo di Stéfano volt eredményes.

A szezon végén a Real Madrid ötvenkét ponttal végzett a tizenhat csapatos spanyol bajnokság élén. A „királyiak” tizenkét ponttal előzték a második Atlético de Madridot, illetve húsz pontot vertek az ősi rivális Barcelonára – a gránátvörös-kékek a negyedik helyen értek célba.

A spanyol liga gólkirálya Puskás Ferenc lett. A kiváló magyar játékos 28 gólt szerzett a bajnokságban, s zsinórban másodszor érdemelte ki az 1960–61-es szezon végén a Pichichi-trófeát.  Puskás Ferenc összesen négyszer volt spanyol gólkirály: 1960-ban, 1961-ben, 1963-ban és 1964-ben.

Puskás Ferenc 1961-es Pichichi-trófeája. A serleget a spanyol gólkirály érdemli ki.

További hírek