Czibor újra Komáromban

2021-08-30

Két éve nyílt meg a Puskás Intézet Aranycsapat-kiállítása a hadtörténeti műemlék, a komáromi Monostori erőd kőfalai között.

Czibor Zoltán születésének kilencvenedik évfordulóján, a Czibor-emlékév programjainak sorában Közép-Európa legnagyobb újkori erődjébe, az 1850 és 1871 között épült monumentális komáromi Monostori erődbe látogatott a Puskás Intézet Aranycsapatot bemutató vándorkiállítása. A 2019-es komáromi tárlat „fővezére” pedig nem más volt, mint a legendás nemzeti tizenegy „Bolondja”. Az érdeklődők egy hónapig tekinthették meg az Aranycsapat játékosainak ereklyéit, köztük Czibor Zoltán páratlan relikviáit.

A megnyitón az FC Barcelona egykori játékosa és a katalánok veteránklubjának elnöke, Ramón Alfonseda is részt vett. „Az öt kupa korszakának nevezik azt az időszakot, amikor a magyarok három klasszisa, Kocsis, Czibor és Kubala a Barcelonában játszott. Köszönettel tartozunk nekik mindazért, amit a klub velük együtt elért. Kívánom, hogy éljen az a magyar futballvilág, amely egykor létezett, s amelyet napjainkban kreálnak újjá a magyarok, hogy újabb Kocsisok, Cziborok és Kubalák születhessenek.”

Az eseményen bemutatták a Czibor-szobor látványtervét, amelyet most szombaton adtak át a koronavírus-járvány miatt félbeszakított Czibor-emlékév keretein belül.

További hírek