Csabai Józsefre emlékezünk

2024-02-09

Egy éve hunyt az Ferencvárosi TC és a Real Zaragoza egykori labdarúgója.

Csabai József Sátoraljaújhelyben született 1932. május 7-én. 1956-ban a Ferencvárosban (akkori nevén Budapesti Kinizsi) lett NB I-es játékos. Csabai szerepelt a magyar B-válogatottban, majd bekerült az olimpiára csapata keretébe is. A balösszekötő Testnevelési Főiskolán szerzett testnevelői diplomát. Ígéretes hazai pályafutásának az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése szakította félbe. Az események után Spanyolországba emigrált és szerződtette az Atlético Madrid. A két idegenlégióst engedélyező korlát miatt hat hónapig nem játszhatott, ezért a  másodosztályú Recreativo Huelvához került. Jó játékának köszönhetően 1960-ban majdnem a Real Madrid játékosa lett, miután a Zaragoza színeiben gólt lőtt a Real Madridnak a Santiago Bernabéu Stadionban. A bajnoki Puskás Ferenc góljával a hazaiak nyerták 2–1-re, de a meccs legjobbjának Csabait választották. A váltást az egyik zaragozai edzésközben szerzett súlyos sérülése hiúsította. A Zaragoza saját U18-as csapata ellen játszott edzőmeccset, és a fiatalok kapusa rácsúszott Csabai bokájára, ami eltört. Ez véget  vetett a 28 éves labdarúgó pályafutásának. 

Csabai József (jobbról az első) és Östreicher Emil (balról a második) a Puskás családnál (középen) karácsonykor Madridban. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A sérülése után él évig Puskáséknál, Madridban lakott. Csabai József aztán a volt ferencvárosi kapus és Henni Géza hívására az Egyesült Államokba költözött, ahol újabb diplomát és doktorátust szerzett New Yorkban. 1967-ban Puskás Ferenc invitálására pályaedzője lett a kanadai Vancouver Royals NASL (North American Soccer League) csapatnál. A liga csődbe ment, Puskás visszatért Európába, Csabai azonban megnősült, és végleg Vancouverben telepedett le. Fontos szerepet játszott a kanadai labdarúgás fejlődésében, orvosi rendelőt és focisulit vezetett, de kiropraktőrként európai futballsztárokat is gyógyított. Már nyugdíjasként lett tagja a Puskás Akadémia szakmai irányító testületének, nyolcvan fölött is rendszeresen járt haza Budapestre, Sátoraljaújhelyre és a Puskás-Suzuki-kupáknak is állandó vendége volt. Csabai József 90 éves korában halt meg a kanadai Vancouverben.

(A borítóképen Csabai József és Puskás Ferenc az 1960. január 24-i Real Madrid – Real Zaragoza /2–1/ spanyol bajnokin a Santiago Bernabéu Stadionban, ahol mindketten gólt szereztek.)

További hírek