Di Stéfano és Puskás Ferenc

2021-07-06

A Real Madrid legendás kettősére emlékezünk.

Három napja, Alfredo di Stéfano születésnapján felidéztük a Puskás Intézet relikviáinak segítségével az argentin-spanyol klasszis pályafutását. Most Di Stéfano halálának hetedik évfordulóján a Puskás Ferenccel közös elképesztő teljesítményükre emlékezünk.

A Real Madrid kezdőcsapata – Puskás Ferenc aláírásával (Puskás Intézet)

A legendás páros 1958 és 1964 között erősítette a királyi gárdát. A félelmes duóval a madridiak háromszor hódították el a BEK-serleget, négyszer nyertek spanyol bajnokságot, 1960-ban Interkontinentális Kupa-sikert ünnepelhettek, 1962-ben pedig a spanyol kupa-győzelemnek örülhettek. Ketten együtt 3 BEK-döntőben játszottak, s ezeken 7-7 gólig jutottak. Az 1960-as fináléban az Eintracht Frankfurt ellen Puskás négy találatot szerzett, Di Stéfano pedig hármat.

Real Madrid tablókép – a játékosok aláírásával (Puskás Intézet)

A kettős vezetésével 1960-ban az első Interkontinentális Kupa döntőjében is győztek a spanyolok. A BEK-győztes és dél-amerikai Libertadores-kupa-győztes kiírt párharcában a Real Madrid az uruguayi Penarol együttesével játszott. A montevideói gól nélküli döntetlent követően a királyiak 5–1-re nyertek Madridban. A második meccsen Puskás duplájával és Di Stéfano góljával már nyolc perc után hárommal vezetett a spanyol alakulat.

Az 1962-es Manchester United–Real Madrid meccsplakátja Di Stéfanóval, Gentóval és Puskással (Puskás Intézet)

A két világsztár nemcsak a Real Madridban futballozott együtt. 1961. augusztus 30-án Kubala László búcsúmeccsén Barcelona mezt öltve győzelemre vezették a gránátvörös-kékeket. A 4–3-as kupagyőzelemmel végződött mérkőzésen Di Stéfano két gólt szerzett, az egyiket Puskás, a másikat Kubala gólpasszából. 1961. november 12-én a spanyol válogatott Puskással és Di Stéfanóval a soraiban 1–0-ra győzött a Marokkó ellen a casablancai világbajnoki pótselejtezőn. Később a magyar klasszis részt vett a spanyol csapattal az 1962-es vb-n, de Di Stéfano sérülés miatt kihagyta a tornát.

Puskás Ferenc és Di Stéfano a világválogatottban (Puskás Intézet)

A negyedik közös csapatuk a világválogatott volt. 1963. október 23-án a londoni Wembleyben rendezték az Anglia–Világválogatott gálamérkőzést. Az Angol Labdarúgó-szövetség 90. születésnapjára szervezett találkozóra a FIFA álomcsapatába meghívták Di Stéfanót és Puskás Ferencet is. Az együttes csapatkapitánya Di Stéfano volt, Puskás Eusébiót váltva állt be csereként a 2–1-es angol győzelemmel záruló gálameccsen.

Di Stéfano és Puskás Ferenc – Di Stéfano aláírásával (Puskás Intézet)

A sok csatát megélt duó barátsága az idő és a távolság próbáját is kiállta. 2000-ben az idős Di Stéfano, – aki ekkor a Real Madrid tiszteletbeli elnöke volt – meglátogatta beteg barátját Magyarországon. A találkozó után Puskás Ferencné így nyilatkozott a magyar sajtónak: „Életem talán legszebb, felejthetetlen pillanata volt, amikor a férjem és a mi drága barátunk, Alfredo megölelték egymást a kórházban. Amancio és Alfredo budapesti látogatása megerősítette bennem a hitet, hogy vannak igazi barátaink, vannak, akik nagyon szeretnek bennünket.”

A „szőke nyílnak” becézett legenda ezekkel a szavakkal búcsúzott 2006-ban Puskás Ferenctől: „Többet veszítettem, mint egy barátot.” Di Stéfano nyolc évvel később, 2014. július 7-én követte barátját.

További hírek