DVSC: 120!

2022-03-12

Ma ünnepli alapításának 120. évfordulóját a debreceni klubcsapat.

A DVSC elődje 1902. március 12-én jött létre Egyetértés Football Club néven. A csapatban 1920-ig kizárólag MÁV-műhelyi dolgozók futballozhattak a csapatban. A klub először az 1943–1944-es szerepelt az élvonalban.

Az DVSC első élvonalbeli csapatának játékosa, Komlóssy Imre fényképes debreceni labdarúgó minősítési igazolványa. (Fotó: Puskás Intézet)

A DVSC története során hétszer nyerte meg az NB I-et, hatszor hódította el a Magyar Kupát, ötször nyert magyar szuperkupát, és egyszer volt magyar ligakupa-győztes. A gárda az előző szezon végén NB II-es bajnokként jutott fel újra az első osztályba.

A 2005-ös DVSC – Manchester United Bajnokok Ligája-selejtezőmérkőzés műsorfüzete. (Fotó: Puskás Intézet)

Az egyesület kétszer szerepelt az európai kupák főtábláján. A 2009–2010-es idényben 15 év szünet után jutott újra magyar csapat a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A debreceniek az olasz Fiorentina, a francia Lyon, és az angol Liverpool mögött a 4. helyen végeztek a csoportban. Egy évvel később a DVSC az Európa-ligában jutott a csoportkörbe. Ott a holland PSV, az ukrán Metaliszt Harkiv és az olasz Sampdoria mögött – 3 ponttal – szintén a negyedik lett az együttes.

A DVSC – Lyon Bajnokok Ligája-mérkőzés hivatalos programfüzete. (Fotó: Puskás Intézet).

A napokban hirdették ki, hogy a 120 éves klub legjobb játékosának Sándor Tamást, legjobb edzőjének pedig Herceg Andrást választották a szurkolók.

(Borítókép: DVSC-jelvények Magyar Imre nagyváradi gyűjtő a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség által bejegyzett kollekciójából.)

További hírek