Debütáló dupla

2023-06-06

75 éve mutatkozott be a magyar válogatottban Kocsis Sándor.

1948. június 6-án a Románia elleni Balkán-kupa-mérkőzésen öltötte először magára a nemzeti csapat mezét Kocsis Sándor. Az ekkor 19 éves támadót a Ferencvárosi TC-ből hívta meg a válogatottba Gallowich Tibor szövetségi kapitány.

Kocsis Sándor első válogatottságra kapott jelvénye. (Fotó: Puskás Intézet)

Kocsis Sándor az első mérkőzésén rögtön duplázott, a 66. és 84. percben vette be Románia kapuját. Hazánk pedig fölényesen, 9–0-ra verte a nyolc magyar nemzetiségű játékossal (közülük Perényi József korábban háromszor a magyar válogatottban is lehetőséget kapott) felálló román válogatottat.  Szintén ezen a találkozón és szintén duplával mutatkozott be a magyar válogatottban Mészáros József, aki 1965-ben a Ferencvárosi TC Vásárvárosok-kupája-győztes edzője volt.

Balkán-kupa, 1948. június 6.

Magyarország – Románia 9–0 (2–0)

Budapest, Megyeri úti stadion, 45 ezer néző, v.: Antun (jugoszláv)

MAGYARORSZÁG: Henni Géza (Károlyi József, 25.) – Rudas Ferenc, Kispéter Mihály, Kónya József, Bozsik József, Zakariás József, Egresi Béla, Kocsis Sándor, Mészáros József, Puskás Ferenc, Tóth Mátyás. Szövetségi kapitány: Gallowich Tibor

Románia: Márky Sándor – Ritter József, Farmati Zoltán, Gheorghe Bacut, Páll Béla, Perényi József, Incze II. László, Marian Bazil, Bonyhádi Lajos. Mercea Andrei (Bartha Károly, 46.), Dumitrescu III. Nicolae. Szövetségi kapitány: Petre Steinbach

Gólszerzők: Mészáros (30. 46.), Egresi (43., 60., 71.), Puskás (57., 87.), Kocsis (66., 84.)

Kocsis Sándor (jobbra) az 1952-es olimpiai elődöntőben, Svédország ellen. (Fotó: Puskás Intézet)

Kocsis Sándor 1948 és 1956 között 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett a válogatottban! 1952-ben olimpiát nyert a nemzeti együttessel. A helsinki ötkarikás játékokon a döntőt leszámítva minden mérkőzésen betalált. A románok elleni selejtezőn győztes gólt szerzett, majd megkapta pályafutása egyetlen piros lapját a válogatottban. Ezután az olaszok elleni nyolcaddöntőben is eredményes volt, majd duplázott Törökország ellen a legjobb nyolc között és Svédország ellen az elődöntőben. Az olimpián 6 találattal a második helyen zárt – holtversenyben – a góllövőlistán. Kocsis meghatározó tagja volt az 1948–1953-as Európa-kupa-győztes csapatnak is.

Kocsis Sándor a magyar válogatott edzőmeze. (Fotó: Puskás Intézet)

1954-ben a világbajnokság előtt az Anglia elleni barátságos mérkőzésen, amelyet Magyarország 7–1-re nyert meg Kocsis Sándor kétszer talált a kapuba. A svájci vb-n a Dél-Korea elleni 9–0-s csoportmeccsen mesterhármast ért el, majd négyszer köszönt be az NSZK elleni 8–3-as csoportmérkőzésen. A negyeddöntőben kétszer mattolta a brazil védelmet a 4–2-es magyar siker alkalmával. A legjobb négy között Uruguay ellen a hosszabbításban a két fejese döntött. Neki köszönhetően a magyar csapat bejutott a fináléba. Az Aranycsapat elveszítette a döntőt és Kocsis is ezen az egy mérkőzésen nem szerzett gólt a tornán, de 11 találattal ő lett a 1954-es világbajnokság gólkirálya. (Nála több gólt egyetlen világbajnokságon csak Just Fontaine ért el, a francia támadó 1958-ban 13 találattal lett a legeredményesebb játékos Svédországban.) Kocsis Sándor az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után többet nem játszhatott a magyar válogatottban, mert Czibor Zoltánnal és Puskás Ferenccel nem tért vissza Magyarországra a Budapesti Honvéd dél-amerikai túrájáról.

Összeállítás Kocsis Sándor válogatott góljairól:

 

További hírek