Don Emilio

2022-10-20

Harminc éve hunyt el Östreicher Emil.

Östreicher Emil 1914. december 2-án Győrben látta meg a napvilágot. Az ETO fővárosi képviselőjeként kezdte karrierjét, – többek között az ő nevéhez fűződik Baróti Lajos Győrbe hozatala. Ezután rövid ideig dolgozott a Vasasnál, majd a Budapest Honvédnál volt pénztáros, aztán szakosztályvezető.

Östreicher Emil és Puskás Ferenc (fotó: Puskás Intézet)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc után ő szervezte a kispestiek dél-amerikai túráját. Östreicher Emil a szabadságharc leverése után nem tért haza, 1957-ben az osztrák Wiener SC szaktanácsadója volt, majd a Barcelona sztárja, Kubala László ajánlására a Real Madridhoz került. 1957-től 1963-ig volt a spanyol sztáralakulat technikai igazgatója, ő győzte meg személyesen a „királyiak” elnökét, Santiago Bernabéut, hogy igazolja le a túlsúlyos Puskás Ferencet.

Kubala László, Puskás Ferenc és Östreicher Emil karácsonykor. (Fotó: Puskás Intézet)

A „királyi gárda” után dolgozott Torinóban, az Espanyolnál, a Valenciánál és a Schalke 04 gárdájánál, valamint az Elchénél. Később visszatért Magyarországra és Szepesi György MLSZ-elnöksége idején (1978–1986) a magyar labdarúgó-válogatott technikai vezetője volt az 1982-es és az 1986-os világbajnokságon.  A hazánknak a nemzetközi sportdiplomáciában nem kis érdemeket szerző Don Emilio, azaz Östreicher Emil 77 évesen, 1992. október 20-án, hosszú betegség után hunyt el Budapesten. A legendás labdarúgó-menedzser győri szülőházának a falán 2019-ben avattak emléktáblát. Tavaly pedig utcát neveztek el róla Győrben.

(Borítókép: Östreicher Emil és Puskás Ferenc.)

További hírek