Edzőgéniusz

2022-01-07

Ma lenne 88 éves a korábbi magyar szövetségi kapitány Kovács Ferenc.

Kovács Ferenc 1934. január 7-én született Budapesten. Az MTK saját nevelésű labdarúgójaként mutatkozott be az élvonalban, ahol balfedezetként 195 mérkőzésen 12 gólt szerzett. A kék-fehérekkel magyar bajnokságot nyert, kétszeres Közép-európai Kupa-győztes lett, továbbá a Kupagyőztesek Európa Kupájában is döntőt játszhatott. Az 1960-as római ötkarikás játékokon bronzérmet akasztottak a nyakába az olimpiai válogatott tagjaként. A nagyválogatott mezét pedig egyszer húzhatta magára.

Az 1985-ös Real Madrid – Videoton UEFA Kupa-döntő műsörfüzete. (Fotó: Puskás Intézet)

Játékos-pályafutása végeztével nevelőegyesületénél, a Hungária körútiaknál kezdte el tréneri tevékenységét, ahol 1968-ban Magyar Kupa-győzelemig jutott. Ezt később megismételte 1992-ben az Újpest trénereként.

 Az 1985-ös Real Madrid – Videoton UEFA Kupa-döntő hivatalos kezdőcsapatai. (Fotó: Puskás Intézet)

Edzőként legnagyobb sikereit a Videotonnál érte el, ahol három időszakban is tevékenykedett. 1976-ban a Ferencvárossal szemben az utolsó pillanatban veszítették el a bajnoki versenyfutást a piros-kékek, míg második fehérvári periódusában az 1984-85-ös szezonban az UEFA Kupa döntőjéig kormányozta a Vidit, amely a Real Madrid elleni fináléban a Santiago Bernabéuban rendezett második mérkőzésen 1–0-ra tudott nyerni, ám 3–1-es összesítésben a spanyol gigász bizonyult jobbnak. Kovács Ferenc ezzel az egyetlen lett, aki játékosként és edzőként is magyar csapattal játszott döntőt nemzetközi kupában.

Kovács Ferenc 1983-ban kapta meg a mesteredzői címet. A magyar válogatottat  1978 és 1979 között 8 találkozón irányította. Az egyik utolsó magyar edzőzseni, Kovács Ferenc összesen 533 bajnoki mérkőzésen ült a kispadon, ezzel harmadik az örökrangsorban. 2018. május 30-án, életének nyolcvanötödik évében hunyt el.

További hírek