Egy hétre jöttek és hét-eggyel mentek

2024-05-23

A labdarúgó-világbajnokságra készülő Aranycsapat hetven éve a Népstadionban győzte le Angliát az „évszázad mérkőzésének” a „visszavágóján”.

1954. május 23-án Magyarország a vb-főpróbát az angol válogatott ellen tartotta Budapesten. A Wembley Stadionban aratott legendás 6–3-as magyar siker után fél évvel a két csapat a Népstadionban találkozott ismét. (A svájci világbajnokság készülő magyar együttes a tornára játék nélkül jutott ki, miután a selejtezőtől Lengyelország és Izland gyakorlatilag visszalépett. Az Aranycsapat az „évszázad mérkőzésének” a „visszavágójáig” két hivatalos mérkőzést játszott 1954-ben: február 12-én Egyiptomot verte 3–0-ra Kairóban, április 11-én pedig Bécsben győzött 1–0-ra Ausztria ellen.)

A két csapatkapitány: Puskás Ferenc és Billy Wright zászlót cserél a Népstadionban, dedikált fényképek (fotók: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Az angol labdarúgó-válogatott zászlója a mérkőzésére (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Az 1953. november 25-i mérkőzéshez képest a magyar válogatott kezdőcsapatában csupán egy változás történt, Budai II László helyett Tóth II József került be (csereként a meccs hajrájában Gellér Sándor ismét pályára lépett Grosics Gyulát váltva). Ellenben az angoloknál csupán négyen maradtak kezdőben (a kapus, Gil Merrick, a csapatkapitány Wright, Jimmy Dickinson és z „évszázad mérkőzésén”az első hazai gólszerző, Jackie Sewell) és hét új embernek (Ron Staniforth, Syd Owen, Roger Byrne, Peter Harris, Bedford Jezzard, Ivor Broadis és Tom Finney) szavazott bizalmat Walter Winterbottom szövetségi kapitány .

A sajtótribün a mérkőzés napján a Népstadionban (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Több mint 90 ezer néző látogatott ki 1954. május 23-án a Népstadionba (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A Népstadionban Lantos Mihály kezdte el a gólgyártást, majd Puskás Ferenc volt eredményes, aki  – hasonlóan az „évszázad mérkőzéséhez” – duplázott, rajtuk kívül Kocsis Sándor is két gólig jutott, valamint az élete első válogatott találatát szerző Tóth II József és – a Wembleyben mesterhármast jegyző – Hidegkuti Nándor iratkozott fel az eredményjelzőre. A „háromoroszlánosoknál” 6–0-s állásnál Broadis volt eredményes. A mérkőzésen Puskás Ferencék fölényesen, 7–1-re győztek Anglia ellen.

A Népstadion eredményjelzőre a mérkőzés végén (fotó: Puskás Intézet)

Szepesi György közvetít (fotó: Puskás Intézet)

Lóránt Gyula zászlója a találkozóról (fotó: Puskás Intézet/Lóránt-hagyaték)

Válogatott barátságos mérkőzés, 1954. május 23.

Budapest, Népstadion, 92 ezer néző, v.: Giorgio Bernardi (olasz)

MAGYARORSZÁG – ANGLIA 7–1 (3–0)

Magyarország: Grosics (Gellér, 77.) – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Tóth II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Anglia: Merrick – Staniforth, Owen, Byrne, Wright, Dickinson, Harris, Sewell, Jezzard, Broadis, Finney. Szövetségi kapitány: Walter Winterbottom

G.: Lantos (8.), Puskás (21., 73.), Kocsis (31., 56.), Tóth J. (60.), Hidegkuti (62.), ill. Broadis (68.)

Belépőjegyek a mérkőzésre (fotók: Puskás Intézet)

A mérkőzés füzete (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

ÖSSZEFOGLALÓ:

(Borítókép: A magyar válogatott kezdőcsapata Anglia ellen 1954. május 23-án.)

További hírek