Emlék a múltból

2024-05-23

Két öltözőszekrény került a Puskás Intézet birtokába a Népstadionból.

Az Aranycsapat 70 éve győzte le 7–1-re Angliát a Népstadionban. Az évfordulón a mérkőzés helyszínéhez kapcsolód igazi különlegességet mutatunk be. Nemrégiben került a Puskás Intézethez két öltözőszekrény és padja a Népstadionból.

A relikviákról a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György írt a facebook oldalán: „(...) Sajnos nem a mindenkori magyar öltözőből (amely a pálya felé állva a toronyépület jobb oldalán helyezkedett el), mert annak berendezését már a kilencvenes években teljesen felújították, kiselejtezve a bútorzatot, hanem a másik, a vendégöltözőből, amelynek a berendezése ugyanakkor szinte az épület lebontásáig ugyanaz marad, mint amivel 1953-ban átadták. Az egykor a magyar öltözőben készült képekről rekonstruálható, hogy az ötvenes évektől a nyolcvanas évekig változatlan bútorokkal üzemelt a maga korában egyébként rendkívül tágas és fényűzően felszerelt helyiség (a foteleken kívül kisebb medence is tartozott hozzá, sőt közvetlen összeköttetésben volt az úgynevezett Pilon Hotellel, amely akár a helyszíni csendespihenőt is lehetővé tette a játékosoknak), s hogy a vendégöltöző enteriőrje is hasonló volt. Leszámítva az öltözőszekrényeken lévő zárható ajtókat, amelyek csak a magyar öltözőben voltak megtalálhatók. A másik oldalon ugyanilyen szekrények voltak, ajtó nélkül, de nagyon hasonló, lécekkel borított, hozzáilleszthető padokkal. Ezekből az elemekből került elő nemrég kettő-kettő, Mach Józsefnek, a Népstadion és Intézményei (és utódszervezetei) alkalmazottjának jóvoltából, aki a bontáskor megmentette az enyészettől e bútorokat, majd felajánlotta a Puskás Intézetnek. A képeken látható, hogy a padok az eredeti, sötétbarna színben maradtak meg, míg a szekrényeket világosabbra mázolták valamelyik felújításnál. Sok helyen a csavarok is újak a bútorokban, de az egyik pad még az eredeti léceket és csavarokat őrzi. (...)”

Puskás Ferenc készülődik a 100. magyar-osztrák mérkőzés előtt (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc és Schlosser Imre a Népstadion hazai öltözőjében a 100. magyar–osztrák mérkőzés előtt (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

További hírek