Emlékezés Bundzsák Dezsőre

2024-10-01

Tizennégy éve hunyt el a Vasas SC legendás labdarúgója.

Bundzsák Dezső 1928. május 3-án született Kiskunhalason, a játékos 1950-ben került szülővárosából a fővárosba, a Vasashoz. Az angyalföldi klubot 14 éven keresztül szolgálta, ez alatt 294 bajnoki meccsen 73 gólt szerzett a piros-kék színekben. Bundzsák háromszor volt magyar bajnok és háromszor nyerte meg a Közép-európai-kupát (KK), valamint egyszer a magyar kupát is a magasba emelhette.

Bundzsák Dezső (jobbra) az 1960. június 12-i Bp. Honvéd–Vasas SC (0–1) NB I-es bajnokin a Népstadionban, a mozdulatát Tichy Lajos figyeli (balra) (fotó: Puskás Intézet)

Az magyar 1955-ös kupadöntőben ő szerezte a Vasas harmadik gólját a Puskás Ferenccel felálló Budapesti Honvéd ellen – Bundzsákék 3–2-re verték a kispestieket. Egy évvel később a Rapid Wien elleni KK-döntőben is eredményes volt, majd 1957-ben az FK Vojvodina kapuját háromszor vette be a sorozat kétfelvonásos döntőjében. Talán a legemlékezetesebb gólja az 1957–1958-as Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) elődöntőjében született. A Vasas a címvédő és későbbi győztes Real Madriddal ütközött meg a legjobb négy között. A 4–0-s madridi vereség után a visszavágón a magyar csapat Bundzsák góljával szerezte meg a vezetést a Népstadionban. A párharcból 4–2-es összesítéssel a – még Puskás Ferenc nélküli – Real Madrid jutott tovább.

A Népstadion kijelzője az 1958. április 16-i Vasas SC–Real Madrid (2–0)  BEK-elődöntő visszavágón (fotó: Puskás Intézet)

Bundzsák Dezső a magyar labdarúgó-válogatottban egy hónappal a forradalom és szabadságharc kitörése előtt, 1956. szeptember 23-án mutatkozott be. Moszkvában, a Szovjetunió ellen 1–0-ra megnyert barátságos meccsen, csereként lépett pályára, így egy mérkőzésen szerepelhetett együtt a nemzeti csapatban Puskás Ferenccel. Bundzsák 1961-ig 25 találkozón kapott lehetőséget címeres mezben, egyetlen gólját Jugoszláviának lőtte. 1958-ban szerepelt a svédországi világbajnokságon is.

Bundzsák Dezső (jobbra) felhőfejese (fotó: Puskás Intézet)

Visszavonulását követően szakvezetőként irányította Görögországban az Apollon Athént, a Panahaikit, a Paniónioszt és a Pierikoszt. Itthon Balassagyarmaton, a Fősped Szállítóknál, Gödön, Gyöngyösön, Győrben, a SZEOL-nál, és a Vasasnál vállalt munkát. Az angyalföldiek vezetőedzőjeként az 1980–1981-es idényben megnyerte a magyar kupát és harmadik helyen végzett a bajnokságban. Ezen kívül volt az egyiptomi férfi válogatott és magyar női válogatott szövetségi kapitánya. Bundzsák Dezső 82 évesen, 2010. október 1-jén hunyt el Budapesten.

(Borítókép: Bundzsák Dezső ollózik.)

További hírek