FIFA 117

2021-05-20

1904. május 21-én alapították a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget.

Ma száztizenhét éve, hogy a nemzetközi labdarúgást irányító szervezetet, a FIFA-t megalapították Párizsban. Az alapító okiratot Franciaország, Belgium, Dánia, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Svájc képviselői aláírták. A FIFA első elnökének pedig a francia újságíró Robert Guérin választották. A nemzetközi szövetség központja a svájci Zürichben van, jelenlegi elnöke Gianni Infantino, aki 2016 óta tölti be a pozíciót. A FIFA alelnöke 2018 óta pedig honfitársunk Csányi Sándor, aki a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is.

Puskás Ferenc a FIFA alapításának 100. évfordulójára kapott emlékérme (Puskás Intézet)

A FIFA 1930 óta szervezi a labdarúgó-világbajnokságokat, amelyeket négyévente rendeznek. A szervezet hat regionális szövetséggel rendelkezik (Ázsiai Labdarúgó-szövetség, Afrikai Labdarúgó-szövetség, Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációja, Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség, Óceániai Labdarúgó-szövetség, Európai Labdarúgó-szövetség).

Puskás Ferenc FIFA-érdemrendje (Puskás Intézet)

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség legmagasabb kitüntetése a FIFA-érdemrend, amelyet az éves FIFA Kongresszuson adnak át a labdarúgás területén nyújtott kiemelkedő munka elismeréseként. Honfitársaink közül Puskás Ferenc 1994-ben, Szepesi György pedig 2012-ben kapta meg a díjat.

A Puskás-díj eredeti másolata (Puskás Intézet)

Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke 2009. október 20-án a Puskás Akadémián jelentette be a FIFA Puskás-díj megalapítását. Az év legszebb góljáért járó rangos elismerést először 2009 decemberében a zürichi FIFA-gálán a portugál szupersztár, Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferencnétől. Rajta kívül olyan világklasszisok kapták meg a trófeát, mint például Neymar, vagy Zlatan Ibrahimovic. 2019-ben első magyarként Zsóri Dániel érdemelte ki a díjat.

Puskás Ferenc a FIFA-csapatban (Puskás Intézet)

1963. október 23-án a londoni Wembleyben volt az Anglia–Világválogatott gálamérkőzés. Az Angol Labdarúgó-szövetség 90. születésnapjára rendezett találkozóra a FIFA álomcsapatába meghívták Puskás Ferencet is. Az akkor 36 éves magyar klasszis csereként lépett pályára Eusébio helyett. Puskást tíz évvel korábban 1953-ban is meghívták a világválogatottba, de akkoriban a közelgő angol–magyar mérkőzés miatt nem tudott eleget tenni a felkérésnek.

További hírek